2010. március 16.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Feminizmus a kultúra területén

Nagy Britanniában közzé tették azt az ötvenfős listát, melyen azok a női művészek, alkotók szerepelnek, akik kiemelkedőt alkotnak, akikre érdemes odafigyelni. A cél, hogy helyreállítsák a nemek egyensúlyát a kreatív, kultúrához kapcsolódó foglalkozások terén.

2006-ban indult a Cultural Leadership Program, melynek keretein belül lehetett nevezni Nagy Britannia bármely pontjáról olyan nőket, akik kiemelkedőt alkotnak a desing, irodalom, zene, vizuális művészetek, történelem, könyvtár, múzeum témakörökben. A jelöltek közül egy összetett szempontrendszer szerint választottak ki ötvenet, akik képviselik a legambiciózusabb, legtehetségesebb női kulturális vezetőket. A listán szerepel Kwame Kwei-Armah drámaíró, Moira Buffini az angol Nemzeti Színház szerzője vagy Wayne McGregor többszörösen díjazott koreográfusnő.

Egy kutatás szerint 2009-ben a férfiak Nagy Britanniában kulturális területeken létszámban két és félszeresen múlták felül a nőket, ezért tűzték ki célul a nemek egyensúlyának helyreállítását. Jenni Murray, a BBC Nők órája című műsorának vezetője, és a program egyik kitalálója így nyilatkozott: "Amíg a kiemelkedő egyéniségek eredményeit ünnepeljük, nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek ők képviselik a kollektív női erőt és reprezentálják a nőkben rejlő lehetőségeket."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei