2010. március 18.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Halász Péter - Szellemidézés

Halász Péter avantgárd költő, író, rendező 2006-ban halt meg, és nem sokkal előtte még megrendezte saját ravatalát. Évfordulójára pályatársai, alkotótársai emlékeznek meg róla egy különös kiállítás, pontosabban filmvetítés, felolvasások és koncert segítségével a Műcsarnokban március 19-21. között.

Halász Péter a magyar avantgárd egy kiemelkedő, mindenképpen különc figurája volt, sikeresen rendezett Nyugat-Európában és New Yorkban is, 1991-ben tért haza Magyarországra, dolgozott a Nemzetiben, a Katona József Színházban, igazgatta a Városi Színházat, Herminamező - Szellemjárás című kísérleti filmjével díjat nyert a Filmszemlén. 2006-ban váratlanul derült fény súlyos, végzetes betegségére, de erre is a hozzá méltó bátor és eredeti módon reagált, és megrendezte 2006. február 6-án a saját búcsúszertartását a Műcsarnokban, mert "egész élete színház volt, azt akarja, hogy a halála is az legyen".

Koporsója felett pályatársak mondtak beszédet és elhangzott Stevie Wonder Pasttime Paradise című száma, részletesen dokumentálták élete hátralevő részét. Bár az ötlet nem teljesen eredeti - hasonló módon örökítette és örökíttette meg barátja, Nicholas Ray utolsó napjait Wim Wenders a Villanás a víz felett című filmjében - Halász Péter életéhez és munkásságához illett végső előtti búcsúja is. Végül családja körében halt meg New Yorkban március 6-án.

Erre a nem hétköznapi alkalomra emlékszik a szakma március 19-21. között, amikor a Műcsarnokban Szellemidézést tart, felidézi Halász Péter szellemét. A szervezők kétszer levetítik a búcsúszertartásról készült huszonnégyórás filmet. De hogy ne csak egy morbid mozi legyen, színházi előadásokkal, felolvasásokkal, fényképekkel, egyéb relikviákkal és koncertekkel egészíti ki a Halász-élményt. Pénteken megnyitóbeszédet mond Najmányi László, újra, hiszen ő méltatta ez élő ravatalozáskor. Szombaton részleteket lehet majd hallani Halász Péter alkotásaiból, a Sliccből és a Gyerekünkből, este 8 órakor a Bonnie és Clyde darabjának ősbemutatója lesz látható.

Tízórától éjfélig a koncertek veszik át a helyet. A vasárnapi program gerincét szintén a felolvasások adják Halász Péter Egy őrült naplója avagy egy aknaszedő feljegyzései és Nosferatu.org című alkotásaiból. Este David Yengibaran, Soma mamagésa és Tóth Evelyn lép fel.

Halász Péter szellemének felidézése időigényesebb és sokoldalúbb élmény, mint egy átlagos múzeumi látogatás. Persze a rá emlékezés semmiben sem lehet átlagos, végül is ő az az ember, aki egyszer megköszönte a gyászbeszédet és távozott koporsójából.

***


Halász Péter - Szellemidézés
Helyszín: Műcsarnok, 1146 Budapest, Dózsa György u. 37.
Időpont: 2010. március 19- 21. 24 óráig folyamatosan
Jegyár: 500 Ft a teljes három napra
Bővebb információ: http://www.mucsarnok.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei