2010. július 13.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szíriusz SciFi Napok 2010

Július 16. és 18. között a budapesti Márton Áron szakkollégiumban rendezik meg a 2010-es Szíriusz SciFi Napokat. Megtalálható lesz minden, aminek köze van a tudományos-fantasztikumhoz: filmek, könyvek, beszélgetések, író-olvasótalálkozók, animék, szerep- és társasjáték bemutatók, és még sok egyéb érdekesség.

A sci-fi a tudomány és a fantázia találkozása, Magyarországon ez egy rétegműfaj könyvben és filmben egyaránt, de a Szíriusz SciFi Napok egy szélesebb közönséghez szól azzal, hogy három nap alatt a tudományos-fantasztikum teljes spektrumát megpróbálja bemutatni. Ebből következik, hogy felsorolhatatlanul sok programból lehet válogatni, melynek szervezésében részt vesz a Magyar Anime társaság és a Magyar Star Trek Klub is.

A rendezvény július 16-án tizenkettőkor kezdődik, az első napi programban a kerekasztal beszélgetések és előadások kaptak helyet. Bemutatnak a műfajhoz kapcsolódó terveket és kiadványokat, és meg lehet hallgatni egy beszélgetést Nemere Istvánnal. De a változatos témák közül is kiemelkedik a Klingon szertartások című előadás, ami talán csak elvakult Star Trek rajongóknak szól, de nekik nagyon. Akinek más sci-fi sorozat áll közel a szívéhez, annak izgalmas az Egyiptom újabb rejtélyei , ami a Csillagkapuból még kimaradt előadás Huszti Róberttel 17 órától.

Míg a péntek a beszélgetéseké, addig a szombat a találkozásoké és a díjátadóké a Sci-fi napokon. A Mágus író-olvasó találkozó háromnegyed egykor kezdődik, J. Goldenlane-nel 14 órától lehet beszélgetni. Különösen izgalmas, és a műfaj rajongóit megosztó téma a sci-fi a filmvásznon kérdése, ezt járják körül délután öt órától. Hatkor adják át a tudományos fantasztikus novellaíró és képregény-rajzoló verseny díjait, itt mutatkozhatnak be az új tehetségek. Este az írókat és díjazottakat külön állófogadás várja, melyen az érdeklődők szintén ott lehetnek, megkereshetik régi vagy új kedvencüket. Mivel több kiadó és a Galaktika magazin is képviselteti magát a fesztiválon egy standdal, akár kedvezményesen lehet is könyvet vásárolni.

Vasárnap a sci-fi témájához lazábban kapcsolódó Anime témájában hangzanak el előadások
a délelőtt folyamán, majd végső levezetésképpen a Sziriusz Sci-fi Kupa csapatversenyen lehet részt venni, és kihirdetik a három nap alatt lezajlott versenyek, tesztek, vetélkedők győzteseit.
Akiket a sci-fin belül leginkább a játékok érdekelnek, biztosan nem fognak csalódni, mert folyamatosan lesznek bemutatók, és természetesen kipróbálni, megvenni is lehet mindent. A játékbarlangban a három nap alatt mágus, vámpír bőrébe lehet bújni a szerepjátékokkal. A modern társasjátékokról Szunyogh Zsolt tart előadást szombaton 14 órától.

A pinceklubban ezalatt folyamatosan mennek a filmvetítések, természetesen a műfajon belül. Hogy egy picit azért visszatérjenek a való világba, pénteken és szombaton este tábortűz mellett beszélgethetnek egymással a fesztivál résztvevői, vagy akár karaokezhatnak is.


Biztosan sok olyan ember van, aki számára mindez úgy hangzik, hogy kinyitották volna a bolondokháza kapuját. De ha minden ilyen rendezvényre csak néhány olyan ember téved oda, aki eddig nem volt a sci-fi rajongója, akkor a műfaj előbb-utóbb elfoglalhatja a méltó helyét a köztudatban is.


Sziriusz Sci-fi Napok 2010.

Idő: 2010. július 16-18.
Helyszín: Márton Áron Szakkollégium
Bp III Kunigunda útja 35.
Belépőjegy ára: péntek 1000 Ft, szombat 1500 Ft, vasárnap 1000 Ft
Elővételben 3 napos belépő 3000 Ft
Svédasztalos állófogadásra 2000 Ft
Bővebb információ: http://www.sziriusz.org/main.php?pg=78

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei