2010. október 30.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Marilyn Monroe képe nagyobb aktivitást vált ki az agyban

A Caltech Egyetem tudósai Marilyn Monroe neuronnak nevezték el az agynak azt a részét, amely lehetővé teszi, hogy csak az agyuk, gondolatuk erejével változtassák meg a képeket egy videó kijelzőn. A gyakorlati kihasználás még távol van, de alkalmas lehet például arra, hogy teljesen mozgásképtelen emberek kommunikálni tudjanak.

A Californiai Egyetem olyan epilepsziásokon végzett vizsgálatokat, akiken a gyógyszerek nem tudtak segíteni, és az agy működésének egy új jellegzetességét fedezték fel. Már a korábbi kutatások alatt megállapították, hogy az emberek fejében minden neuron azonosítható egy cellával, amik változó ingerekre reagálnak, például egy emberre, képre. Az agy eldönti melyik kép a vonzóbb, az ahhoz kapcsolódó agysejt aktivitása megnő, lecsökkenti egy másikét. Így létezik egy Marilyn Monroe vagy egy Michael Jackson neuron.

Az egyetem kutatói ezután önkénteseknek mutattak képeket, és kiválasztották melyek azok, amelyek a legjobban tetszettek, a legnagyobb aktivitást váltották ki. Mindezt rákapcsolták egy számítógépre, és az önkéntesek a gondolataik erejével képesek voltak váltogatni, egymásba átúsztatni a képeket. Moran Cerf, a kutatás vezetője úgy fogalmazott, hogy ez "olyan mint egy gondolatprojektor". A módszer egyenlőre csak a már előzetesen rögzített és megfigyelt képekre működik, és az idegsejtek könnyen változnak: "egyik nap Marilyn Monroe-ért égnek, másnap pedig valaki másért". Ugyanakkor a California Egyetem tudósainak felfedezése segíti az észlelési folyamatok alaposabb megismerését, és a jövőben lehetővé teheti gondolattal irányított gépek tervezését.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei