2013. április 26.Frei Gabriella
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Millenniumi Díjat kapott a szentendrei Skanzen

Április 26-án, a Szellemi Tulajdon Világnapján Millenniumi Díjban részesült a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. A 2000-ben alapított elismerést évente ítélik oda, a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézményeknek.

Az idei ünnepséget rendhagyó módon a Budapest Music Centerben tartották, a Skanzent dr. Cseri Miklós főigazgató képviselte. A frissen díjazott intézmény célja, hogy bemutassa a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját a 18. század közepe, és a 20. század első fele között. A jövőben a tervek szerint a határokon kívüli magyarság mindennapjait, a 10-15. századi Magyarország falusi építészetét, és a 20. századi falu építményeit, életmód-típusait is megismerteti majd.

A múzeumon belül működik a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, amelynek feladata az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményének hazai szakmai megvalósítása, és koordinálása. Hozzá tartozik a készülő nemzeti jegyzék gondozása, hálózat kiépítése, szellemi kulturális örökség honlap üzemeltetése, oktatási programok kidolgozása, ismertetők készítése, konferenciák, továbbképzések szervezése.

A Millenniumi Díjat idén a Bartók Archívum (MTA Zenetudományi Intézet), az ELTE Környezetoptikai Laboratórium és a TIT Természet Világa (Természettudományi Közlöny) szerkesztősége is megkapta.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei