2008. március 11.pg
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Reneszánsz év 2008 - Reneszánsz életérzés a kortárs fotóművészetben

Témakör: fényképezés
Kiíró: Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége
Nevezhetnek: bárki
Nevezési határidő: 2008.május 1.

Reneszánsz életérzés a kortárs fotóművészetben

A művészeti stílusirányzatok mindig újjászületnek, az adott korra jellemző tartalommal és minőségben. Függetlenül attól, hogy évtizedekkel vagy évszázadokkal korábban mely művészeti ágak sajátosságaként jegyzete fel az utókor művészettörténésze. Ilyen a reneszánsz is.
Keletkezésének korában - bár már ismerték a fénysugarak "befogására" alkalmas eszközt - vagyis a camera-obscurát - még nem tudták, miként rögzíthetnék az általa rajzolt képet. Pedig ez tökéletesen megvalósíthatta volna a reneszánsz kor egyik legfontosabb jellemzőjét: az ember és környezete realisztikus ábrázolását, a perspektíva valóságos arányrendszerét, a levegőperspektíva képeken való láthatóvá tételét, a természetelvűség hangsúlyozását. Szóval mindazt, ami erre korra a festészetben és az építészetben jellemző volt (csak közbevetőleg: 1839-ben találták fel azt az eljárást, amely erre - sajátossága révén - igazán képes volt, s amelyet fényképezésként ismert meg a világ).
Izgalmas feladatnak ígérkezik, hogy korunkban, a XXI. században mindezt újra értelmezzük és arra biztassuk a kortárs fotóművészet aktív szereplőit, hogy gondolják át a klasszikus reneszánsz jellemzőit, s alkossanak ennek jegyében új műveket. Hozzanak létre olyan fényképeket, amelyek korunkban is képesek felkelteni a nézőkben - immár a modern reneszánsz életérzéseit. Vagyis a humanizmust, amikor minden kép középpontjában az ember áll, s az emberi érzések sokfélesége, hangsúlyos ábrázolása jelent majd vizuális élményt a nézők számára. Vagy a természetelvűség, a természet alkotta környezet, az élő organizmusok - növény és állatvilág - különleges látványa, egymásra utaltsága. Közelről, s távolról, úgy ahogyan a városlakók, a XXI. század polgárai - életformájukból adódóan - ritkán vagy egyáltalán nem láthatják. De akkor is a modern reneszánsz jegyében alkotunk, ha - témaválasztástól függetlenül - a szilárd nyugalmat, a szimmetrikus kompozíciót, a harmonikus, geometrikus képszerkezetet valósítjuk meg egy-egy új felvételünk elkészítésekor.
Akit érdekel ez az izgalmas időutazás - a klasszikus reneszánsz újra értelmezése - olvasson utána! Nézzen meg minden lehetséges írásos és képi forrásművet, s engedje szabadjára vizuális fantáziáját! Szinte egészen bizonyos, hogy rátalál majd arra az útra, arra témára, amely számára intellektuális gazdagodást jelenthet, s amelynek révén azonosulni tud egy évszázadokkal ezelőtt is fontosnak ítélt életérzéssel.

Ezen gondolatok jegyében hirdet nyílt fotópályázatot a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.

Részvétel: a fotópályázaton bárki részt vehet, életkortól, foglalkozástól és lakóhelytől függetlenül.
Beküldési feltételek:
- Képek mennyisége - egy szerző maximum 10 egyedi papírképet küldhet be. Aki sorozattal pályázik, a nevezési lap minden sorába a sorozat egy felvételének címét írhatja be, de így elfogadja azt is, hogy a zsűri az egyes képeket bírálja el és szabadon választ azok közül.
- Képméret: a papírképek mérete 21x30 cm (+-10 milliméter megengedett eltéréssel).
- Elkészítési technika/technológia: nincs korlátozva, mint ahogyan az alkotói szabadság sem, a képmódosítások tekintetében.

Figyelem! A fotók hátoldalán - a nevezési lappal egyezőn - szerepeljen a szerző neve, a kép sorszáma és a kép címe.

Díjazás: a zsűri javaslata alapján öt pályázó oklevelet és egy-egy 3000 Ft értékű, fotóművészeti albumot kap ajándékba.

A kiállítás rendezője gondosan bánik a beérkező pályaművekkel, de a szállítás közben keletkező károkért nem tud felelősséget vállalni. Mivel a képekből rendezett kiállítások őrzése, felügyelete szinte sehol sem biztosított, ezért az onnan jogtalanul eltulajdonított képekért sem tudunk anyagi kártérítést fizetni, de a megismételt nagyítás költségét méltányosságból fedezzük.

Beküldési, beadási cím: MAFOSZ, 1011 Budapest, Corvin tér 8.
Nevezési lap igényelhető: gyoril@mmi.hu vagy letölthető: http://www.mmi.hu weblapról

Beérkezési határidő: 2008. május 1.

Zsűrizés: május 21-ig

Értesítés az eredményről: június 10-ig

Az első kiállítás tervezett ideje: 2008. július 1-jétől

A ki nem állított képek a kiállítás megnyitója után - előzetes időpont egyeztetéssel elvihetők;
a kiállításon szereplő képek visszaadásának várható ideje: 2009. szeptember 30-ig.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
marica 2008-03-12 05:00:48
Kiemelkedő fontosságunak tartom, mert mára a humanizmus, mint emberi érzések,életérzések központusága, és a természet, mintélő egysége és elengethetetlen fontossága az életérzés egyensúlyának; szinte olyan mintha nem is létezne. az anyagi javak megszerzése ezt telyesen tudatalá szorította, és a depresszió egyik kiindukó oka. Én mint amatőr versíró, verseimben is nagyon fontosnak találom, és verseimben központi helyen vannak ezek az elemek. a fényképek viszont olyan közvetlen közvetítői lehetnek, amely av izuális felfogásban özszpontosítják ezt az élet érzés látható mozzanatait.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei