2008. június 17.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kardalversenyt hirdet a Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum antik gyűjteménye alapításának 100. évfordulójára izgalmas zenei pályázatot hirdetett meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével: az Euripidés - Orestés című antik zenei töredékét felhasználva zenei művet kell komponálnia a pályázónak, amit aztán komoly szakmai zsűri vesz majd górcső alá.

Azért korántsem egyszerű annak, aki jelentkezni szeretne a kiírt pályázatra, hiszen nem csak a kritériumoknak kell megfelelnie, hanem a már említett zenei töredékből kell létrehozni egy önálló művet. Feltétel, hogy görög nyelvű töredékeket kell beépíteni a fúvósokra, vagy énekhangokra megírt műbe. A pályázaton mindenki csak egy darab zenei művel jelentkezhet. A Múzeum és az Egyetem közös pályázatán magyarországi, illetve határon túli magyarok jelentkezését várják, de feltétel, hogy zenei oktatásban résztvevő, vagy már végzett hallgatók legyenek, illetve korhatárhoz is kötik a részvételt: hiszen csak 33. életévüket még be nem töltöttek mutathatják meg szerzeményüket.

A dallamtöredék egyébként megtalálható a múzeum honlapján, és le is tölthető onnan. A kiválasztott zeneművek két fordulón mérettetnek meg, majd a döntős darabok a nyilvánosság előtt is megszólalnak, a Szépművészeti Múzeum novemberi centenáriumi ünnepén. A zsűriben helyet foglaló két zeneszerző Melis László és Tihanyi László mellett, Kárpáti András, az ókor zenei kutatója fogja majd értékelni a beküldött műveket.

A szeptember 20-ig benyújtható pályaművek a szakmai és közönség elismerése mellett pénzjutalommal is jár, hiszen a fődíj kereken 1000 euró lesz.

*


Kardal pályázat
Határidő: 2008. szeptember 20.
A teljes kardal görög és magyar szövege itt található:
http://www2.szepmuveszeti.hu/hyperion/lexikon.php?id=496
A kardal antik műfajának leírását:
http://www2.szepmuveszeti.hu/hyperion/lexikon.php?id=500
Bővebb infó: www.szepmuveszeti.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei