2010. április 11.Kristóf Hajnalka
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

VII. Janikovszky Éva meseíró pályázat 2010

"Az úgy volt..." címmel a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 2010. márciusában 7. alkalommal hirdeti meg a Janikovszky Éva nevét viselő meseíró pályázatot. Ennek a nemes versengésnek a célja a mai iskolás nemzedék önálló alkotótevékenységének ösztönzése, írás és kifejezőkészségük fejlesztése, irodalom iránti szeretetük növelése.

Ezzel a pályázattal tisztelegnek a gyerekek közt is népszerű és kedvelt Janikovszky Éva írónő munkássága előtt, aki számos művét kimondottan gyerekeknek, fiataloknak írta.

A meseíró verseny 2004-ben, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fennállásának 100. évfordulóján került először meghirdetésre. A meseíró pályázat már akkor sikeres volt, és ez a siker adta a lendületet az azóta minden évben megrendezett versenynek.

A pályázat szervezői két kategóriában várták a 6-10 éves gyerekek és 11-16 éves fiatalok írásait, akiknek az irodalom felé való fordulásukat ezzel is támogatni, az írás - olvasás iránti igényüket növelni szerették volna. Eredeti szándék szerint az első pályázati kiírás budapesti diákoknak, míg a második alkalommal a budapestieken kívül 4 határon túli magyar település diákjainak is szólt. Az érdeklődés azonban olyan mértékű volt más városokból és településekről - mind a határokon belül, és azon túl -, hogy ettől a pályázati megkötéstől el kellett tekinteni már a harmadik évtől kezdődően.

A beérkezett írásokat könyvtárosokból álló előzsűri bírálta el és juttatta el az általuk kiválasztottakat a szakmai zsűri tagjaihoz. A szakmai zsűri tagjai 2004-ben Tóth Krisztina, Nógrádi Gábor, 2005-2007-ben Tóth Krisztina, és Rigó Béla, 2008-tól Szepes Erika és Rigó Béla voltak. Az ő véleményezésük és ítéletük alapján született döntés a díjakról. Az eredményhirdetésre és a díjkiosztásra minden alkalommal ünnepélyes keretek közt került sor a Wenckheim-palota nagy báltermében.

A pályázati feltételek nem szigorúak. Bárki több, de
egyenként maximum 5 A/4 oldalnyi bármilyen témájú pályaművel részt vehetett a versengésben. Az írásművek így tematikailag igen színes, széles skálájúak voltak a hagyományos mesetémáktól a mindennapi életünk bemutatásáig, a kis szerzők életének egy-egy eseményét megörökítő leírásig. Sokan rajzaikkal illusztrálták pályázatukat, míg néhányan "illusztrációkkal ellátott könyvecske" alakban küldték be műveiket. A pályaműveket postai úton a Központi Könyvtár címére (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.) vagy e-mailen a titkar@fszek.hu lehetett beküldeni, valamint személyesen is be lehetett vinni a Központi Könyvtárba, ahol az Átriumban gyűjtőládát helyeztek el. Az évek alatt egyre többen elektronikusan juttatták el műveiket, az e-mailen beküldött művek száma különösen a két utolsó alkalommal volt jelentős.

Az idei pályázati kiírás:

"Az úgy volt ..." - VII. Janikovszky Éva meseíró pályázata
Öt gépelt oldalnál nem hosszabb bármilyen témájú írásodat várjuk 2010. március 24. és április 24. között címünkre: 1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1.
vagy emailen: titkar@fszek.hu.
A borítékra ne feledd ráírni: "Meseíró pályázat", neved, életkorod és pontos címed!
Ünnepélyes eredményhirdetés: 2010. május 28. 14 óra
Pályaműveket nem őriznek meg, és nem küldenek vissza.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
laura 2010-04-23 18:59:09
ez a pájázat nagyon jó
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei