2011. március 14.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Lázár Ervin Meseíró Pályázat - Jelentkezés március 31-ig

Különleges pályázatot hirdet a Lázár Ervin Baráti Kör: természetesen mesét kell írni, de nem akárhogy, egy már meglévő Lázár Ervin meserészletet kell folytatni a pályázóknak. A versenyen minden korosztály részt vehet, a beküldési határidő 2011. március 31.

A Lázár Ervin Baráti Kör 2007-ben jött létre Sárszentlőrincen, Alsórácegresen, azon a helyen, ahol az író gyermekkorát töltötte. A társaság minden évben pályázattal emlékezik Lázár Ervinre, amely idén egy igazán újszerű feladatot állít a pályázók elé: egy már meglévő Lázár Ervin-mese részletét kell befejezni a vállalkozóknak. A Baráti Kör a pályázat mellett évente megrendezi a Lázár Ervin Napot is, amelynek keretében gyermekek és felnőttek együtt emlékeznek nagy meseírónkra, és itt adják át a pályázat díjait is.

A mese terjedelme: 2-3 gépelt oldal lehet
A pályázat beküldésének határideje: 2011. március 31.

A postacím, amelyre a mesét küldeni kell:
(a pályázaton feltüntetve a pályázó nevét, életkorát, iskolájának nevét és címét, lakcímét):

Polgármesteri Hivatal
7047 Sárszentlőrinc
Petőfi Sándor utca 22.

E-mail cím: racpacegres@gmail.com

A meserészlet, amelyet folytatni kell:

Az élet titka


"(...)Élt Rácpácegresen két család. Rácegresiék és Pácegresiék. Mind a két családnak tizenkét fiúgyermeke volt, úgy nagyjából egyidősek. Csak a természetük volt nagyon különböző, mert a Rácegresieké jókedvű, összetartó család volt, csak úgy zengett a ház a nevetéstől, a Pácegresieké meg ordítozós, tohonya, csak úgy zengett a házuk a veszekedéstől.

Egy bizonyos napig. Mert azon a szép napon maga elé hívatta mind a tizenkét fiát Rácegresi is, meg Pácegresi is.

Az mondta a Rácegresi a tizenkét fiának:

- Ahhoz, hogy derék emberek legyetek, nem árt megtudni, mi az élet titka. Az élet titkát az Óperenciás-tengeren túl őrzi egy nagyszakállú öregember. Az Üveghegy tetején lakik egy háromszázhatvanöt tornyú várban. Oda kellene eljutnotok. De ezer veszély leselkedik rátok, csak akkor juthattok el hozzá, ha soha nem hagyjátok el egymást.

Közben a másik házban Pácegresi beszélt a fiaihoz:

- Az élethez szerencse és sok kincs kell - mondta nekik. S a szerencse és kincsek tudója egy nagyszakállú öregember az Óperenciás-tengeren túl. Ott lakik az Üveghegyen és a háromszázhatvanöt tornyú várban, őhozzá kell eljutnotok mindenáron, s azután már semmi gondotok se lesz, éltek, mint Marci Hevesen. Csak hát nehéz odajutni, nem ártana összefognotok legalább arra a kis időre, amíg odaértek.

Akkor aztán egyenként elővették a fiaikat, és mindegyiknek elmondták a feladatát. Nem állt sokból. Tizenkét elágazása van az erdőn át vezető útnak, az első fiú megjegyzi, merre kell menni az első elágazás után, a második a másodikat kapja, s így aztán mind a tizenkét elágazásnál tudja valaki, merrefelé kell továbbmenni. Egyszerű ez, nem? Minden fiú kapott egy szerszámot. Mindegyik tartsa rendben a magáét, ne hagyja megrozsdásodni, elkallódni, mert amikor odaérnek az Óperenciás-tengerhez, akkor bizony ott hajót kell építeni, s akármelyik szerszám hiányzik, nem sikerülhet a hajóépítés. Aztán áthajózni az Óperenciás-tengeren, elgyalogolni az Üveghegyig. S ott csak akkor nyitja ki a kaput egy nagyszakállú öreg, ha elénekelnek neki egy dalt. A tizenkét fiú megtanult a dalból egy-egy sort, nem lesz ott hiba, ha odaállnak a várkapu elé, tizenketten el tudják énekelni az egészet.

Na, nekiindult mind a két csapat..."

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Harry Potter 2011-03-21 17:57:50
Hát.....
Erre nem sok ember kiváncsi...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei