2007. október 14.Makai Péter Kristóf
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Get up! Stand-up! - Humoristák Angolszásziából

Nevetni a világ egyik legfelszabadítóbb élménye. Nevetni furcsa történeteken, saját bajainkon, az emberi butaságon - mind-mind segítenek túlélni az aznapot, némi emberséget és reményt csöpögtetve belénk.

Tévedéseinken, kisszerűségünkön lépünk túl, amikor a mikrofon elé hajoló humorista egy színházra vagy zsúfolt klubhelyiségre való ember előtt meséli életét és magyarázza a körülötte lévő világot.
Az utóbbi időben Magyarországra is betört a dumaszínház, eredeti nevén stand-up comedy, és megpróbál idehaza gyökeret ereszteni. Mikrofonbetyárok mondják a magukét a tévében, kávéházakban, nyaranta pedig a zenei fesztiválokat járják végig. Azonban meglátszik még, hogy fiatal műfaj errefelé a stand-up: művelői között sok a középszerű, ugyanazt a néhány témát fantáziátlanul előadó mókamiki, akik biztosra mennek.

E cikksorozat céljául tűzte ki, hogy az angolszász egyszemélyes humor, a stand-up comedy legjobbjait mutassa be arra kíváncsiaknak. Közös reményünk, hogy aki a műfaj színe-javát megismeri, az pontosabban fel tudja majd mérni a honi humorhelyzetet is, és a minőségi árut fogja mindkettőből választani.
Másfelől, végigjárva a klubokat, meghallgatva média és pályatársai által sztárolt komikusokat, kitűnik, hogy a magyar kínálat önismétlésre ítéltetett. A humorista pontosan tudja, hogy a közönség mit vesz be, és ennek szívesen játszik alá az előadó is, minden újítási szándék nélkül. Mindezt teszik annak ellenére, hogy minden nappal új események jönnek, új szereplők jelennek meg a közéletben. A lényeg az egysíkú nézőpontválasztásban van, meg abban, hogy nincs elég merészség a mostani generációban.
E keserédes kettősség nem fog egyhamar kiveszni az itthoni poéngyártókból, de talán a cikksorozat rádöbbenti az olvasót arra, a stand-up mennyivel előrébb tart, mint azt Magyarországon látni lehet.

A sorozat először az amerikai legendák egyikét, országának metsző kritikusát, a stand-up valódi látnokát, Bill Hickst mutatja be.


Kapcsolódó cikkünk:
Get up! Stand-up! - Bill Hicks: Love all the people

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2007-10-09

Írt kommentek:

10 db

Makai Péter Kristóf 2008-06-22 20:07:18
Köszönöm az információt, maradéktalanul megpróbálom kihasználni a lehetőséget.
nem
regisztrált
morenike 2008-06-22 14:42:30
vannak mostmar angol komikusok (stand-up) Budapesten is.
havonta jonnek ide fellepni....www.budsucs.com
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei