2007. október 24.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Asztalizene - három fogás, egy dráma

Mostanában egymást érik a korképek - a fanyar, megbotránkoztató vagy éppen megmosolyogtató alkotások, melyek tükröt állítanak az emberek elé, hogy ebben megpillanthassák saját gyarlóságukat, hibáikat, és tanuljanak a látottakból. Ebbe a trendbe látszik beilleszkedni Térey János legújabb drámája, az Asztalizene, mely a Radnóti Miklós Színház repertoárját gazdagítja 2007. október 21-től.

Az írónak nem ez az első drámája. Nevéhez köthetők olyan művek is, mint a Nibelung-lakópark vagy a Kazamaták, de más alkotások színpadra vitelében is segédkezett, a legtöbbször fordítóként. Az általa írt drámák közül előbbi az Asztalizenéhez hasonló, ám merőben más stílusú korrajz, míg a Kazamaták történelmi dráma.

Az Asztalizene egy White Box nevű budai étteremben játszódik, ahol a legkülönfélébb emberek gyűlnek össze, létrehozva Budapest lakosságának egy leegyszerűsített modelljét. A szereplők a mű során a legváratlanabb eseményekbe bonyolódnak: hazugságok, megcsalások, eltitkolt terhességek kerülnek napvilágra, ahogy a dráma cselekménye kibontakozik.
A személyes konfliktusokat jól ellenpontozza az étterem békés, szinte idillikus hangulata, melyet az éttermen kívüli világ zaklatottságával tesznek az alkotók még hangsúlyosabbá.
Ahogy a néző szeme előtt peregnek az események, a "kívülálló nyugalma" szépen lassan szertefoszlik, hiszen egyre több esetben ismeri fel azokat az élethelyzeteket, melyeknek talán nap mint nap ő is részese.
A dráma megtekintése egyfajta felkiáltójelet iktat a monoton hétköznapok kattogása közé. Ha csak egy pillanatra megtorpanunk utána, mielőtt a látottakhoz hasonló helyzetbe keverednénk, és elgondolkodunk azon, hova is vezethet az, ha ugyanazokat a hibákat követjük el, mint az Asztalizene szereplői, már megérte megnézni a művet.

(Próbafotó: Nagy Ervin, Marjai Virág, Csányi Sándor)


*

Író: Térey János
Rendező: id. Bagossy László
Szereplők: Csányi Sándor, Nagy Ervin, Wéber Kata, Szávai Viktória, Kovács Patrícia, Földi Ádám, Schneider Zoltán, Marjai Virág, Adorjáni Bálint
Ősbemutató: 2007. október 21.
Helyszín: Radnóti Miklós Színház, 1065 Budapest, Nagymező u. 11.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei