2007. november 4.V.B.
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Egy orosz író tollából előszökő ördögök

Bomba robbant egy orosz kisvárosban. Nem, nem egy buszon. Nem, nem egy iskolában. Nem, nem egy vonaton. Hogy mikor? Még 1872-ben. Hogy akkor miért írok róla? Mert azóta is szól.

Dosztojevszkijt sokan nem szeretik. Kényelmetlen számukra, hogy sok száz oldal egyazon könyvhöz tartozik, idegenkednek az eszmei síktól, felesleges agonizálásnak hívják, amit mások lélektani regénynek. Mégis sokszor ugyanezek az emberek emelik fel hangjukat egyes évfordulókon vagy olyan események kapcsán, mikor a világ egy emberként kap a szívéhez megdöbbenésében. Most akkor hogy is van ez?
Miért idegenkedünk attól, ami körülvesz minket? Miért érzünk felesleges ömlengésnek ötszáz oldalt, mikor valaki egy életen keresztül ezt éli meg?
Tagadjuk Dosztojevszkij regényeinek életrevalóságát, valóságtartalmát. Nem értjük, miért tépelődik annyit a főhős azon, amit elkövetett. Észre sem vesszük, hogy éppen olyan nihilizmus vezérel minket a könyvektől egyre távolabb, mint amilyen Dosztojevszkij hőseit sarkallta gaztettekre. A különbség csupán annyi, hogy ők legtöbbször belátták ezt, míg mi nyugodt szívvel poroljuk le hetente egyszer az orosz irodalmi gyűjteményünket - már ha rendelkezünk ilyennel.1872-ben bomba robbant egy orosz kisvárosban. Az eset már korábban megtörtént, ám a robaj csak ekkor vált olyan hangossá, hogy az egész világ meghallja. Egy nihilista volt az elkövető. Egy csupa gőg ember, aki még az anarchizmusban sem tudott igazán hinni. Olyan valaki volt ő, akiből csupán tagadás áradt.
Nem ismerős? Pedig nagyon sok hasonló ember él ma is a világban. Ott vannak mindenhol: a buszon, az utcán, a könyvtárban. Bármikor képesek lennének ölni. Még ötszáz oldalnyi tépelődés sem kellene nekik, hisz mindazt csupán szócséplésnek tartják.

Bomba robbant Budapesten. Nem, nem egy buszon. Nem, nem egy iskolában, és nem, nem egy vonaton. Hogy mikor? Október 29-én. Hogy miért írok róla? Mert azóta is szól.

*

Az előadás címe: Ördögök - időjárás két-három részben
Írók: Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, továbbá Kovács Márton, Mohácsi István, Mohácsi János
Zeneszerző: Kovács Márton
Rendező: Mohácsi János

Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház
Bemutató: 2007. október 29.
Következő előadások: 2007. november 17. és november 18. (Nagyszínpad)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
garda gábor 2008-01-28 20:08:11
Kínos este volt ez számomra. Nem tudtam pontosan követni, mikor vált az idő, hol törik meg Dosztojevszkij története, hol vannak a váltások. Aztán lassan belecsúsztam abba az állapotba, hogy végül is mindegy, ezt a jelenetet éppen ki írta, mennyire aktuális az üzenet - úgy hamis, ahogy éppen van.
A színészi alakítások jól belesimultak ebbe a képbe: ógy látszott, maguk sem hiszik el, ebből előadás lesz.
- számomra - nem is lett.
Sajnálom, hogy elmentem.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei