2007. december 20.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Prostituált a színpadon - Warrenné mestersége

Mit tehet a leány, ha megtudja, szeretett édesanyja múltjában sötét titok lapul, s a családi vagyon sem tisztes úton megkeresett jövedelem vagy szerencsés örökség okán oly hatalmas? Mit tehet, ha megtudja, a mama egy egész Európát behálózó kuplerájmaffia feje, s az üzletben a társa egy szent életűnek hitt pap?

George Bernard Shaw: "Warrenné mestersége" című - ha úgy tetszik - tanmeséjét januárban tűzi műsorára a budapesti Nemzeti Színház, Udvaros Dorottya főszereplésével. Az érdeklődés hatalmas a darab iránt, a bemutatóra már decemberben elfogytak a jegyek.
A címszereplő Kitty Warren (Udvaros Dorottya) jómódú, s jó modorú, köztiszteletben álló asszony, remek kapcsolatokkal. Igazán magas körökben mozog, így sokat ad a látszatra.
Leánya, Vivie (Sipos Vera) is így ismeri, illetve látja szeretett anyját, míg egy nyaralás alkalmával fény nem derül sötét titkára. Warrennét a prostitúció emelte ki egykor a szegénysorból, s tette azzá, aki lett…

Az új helyzet számtalan bonyodalmat idéz elő, és rengeteg kérdést vet fel az ifjú Vivie életében. Hirtelen taszítóvá válik számára addigi környezete. Nem tudja, élvezheti-e ezek után szabadon mindazt a már megszokott pompát és gazdagságot, amihez ily módon juttatta a kedves mama.
Megpróbálja ugyan megérteni anyja akkori helyzetét, s hálásnak maradni a nagyszerű neveltetésért és a lehetőségért, hogy ilyen szintű műveltségre tehetett szert, ám, mikor kiderül, hogy Warren mama a mai napig nem hagyott fel az iparral (igaz, ma már jobban megy a sora: kuplerájokat vezet), döntésre jut - a saját lábára áll, és egyedül próbál meg boldogulni az életben.

Anya és lánya egymásnak feszülését kísérheti végig a néző, melynek különös csavarai nem szenvednek hiányt sem humorban, sem izgalomban.

G. B. Shaw műve 1893-ban íródott, de sok időnek kellett eltelnie, míg kellő fogadtatást kaphatott a darab. Magántársaságok sem merték bemutatni több évtizedig, az akkori "kényeskedő" angol közönség miatt.
Mikor műsorra kerülhetett végre, nagy botrányt kavart világszerte; ám, mint a legtöbb, akkoriban erkölcstelennek kikiáltott remekmű, a "Warrenné mestersége" is egy idő után az álszent polgári világot leleplező színművek közé küzdötte fel magát.

Míg a kortárs Ibsen drámákban tárja a néző elé társadalomkritikáját (többek között Babaház 1879; Kísértetek 1881), addig a Warrenné mesterségé-vel Shaw nevetve és nevettetve mesél egy álszent korról, annak minden nyűgéről, bajáról, így kínálva remek szórakozási lehetőséget a könnyedebb műfajok kedvelőinek is.

*

Cím: Warrenné mestersége (Mrs Warren's Profession)
Szerző: George Bernard Shaw
Fordította: Nádasdy Ádám
Rendező: Valló Péter
Szereplők: Udvaros Dorottya, Sipos Vera, Rátóti Zoltán, Benedek Miklós, Marton Róbert, Blaskó Péter

Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház - Nagyterem
Bemutató: 2008. január 9, szerda 19.00 (jegyek december 10-re még kaphatók)
Jegyárak: 500 Ft -3500 Ft
Jegyvásárlás: www.jegymester.hu

(Kép a színésznőről: www.nemzetiszinhaz.hu)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei