2008. január 14.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Caveman - Kálloy Molnár Péter a népszerű amerikai komédiában

Rob Becker Caveman "Ősember" című kortárs Broadway-komédiája Kálloy Molnár Péter tolmácsolásában látható a Vidám Színpadon. - Párkapcsolati one-man-show, sok humorral fűszerezve.

Minden kritika és jegyeladási statisztika egyöntetűen igazolja: az emberek szeretik a Caveman-t!
"Négymillió ember nem tévedhet" - olvashatjuk a prospektusokban, és az állításnak magunk is kénytelenek vagyunk igazat adni. Az eredetileg "Defending the Caveman" címmel íródott mű minden idők leghosszabb ideig futó egyszereplős Broadway-darabja.
1991-es bemutatója óta 15 nyelvre fordították le, s több mint 30 országban játszották már nagy sikerrel e fergeteges komédiáját. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy különleges rekord után (399-szer játszották le egyhuzamban a darabot 1995. március 26. és 1996. július 17. között) Rudolph Guiliani - New York akkori polgármestere - a rákövetkező napot, 1996. július 18-át "Caveman nappá" nevezte ki.

A Caveman egyszemélyes vígjáték, melyből (bár előadója a Teremtés Koronája) egyaránt ismerhet magára férfi és nő. A párkapcsolatok buktatóit, a nemek közti különb(öző)ségeket taglaló, áthidaló megoldásokat kereső magánszám méltán vívta ki négymillió néző elismerését világszerte. A humoros jelenetekben sem mellőző, néhol hisztérikus, másutt keserédes darab a hétköznapokból merít, így garantáltan magára ismerhet belőle mindenki, aki látja (vagy ha másra nem, a szomszédjára) - legalább egy kicsit.

Se velük, se nélkülük - sugallja történetünk Andrása (Kálloy Molnár Péter), ki családjából frissen utcára penderülve osztja meg velünk tapasztalatait női dolgokról, a súrlódások okairól, hogy miért ez a kutya-macska barátság, mely esetenként maga a megtestesült kín, ám, mi nélkül élni maga az égető gyötrelem. Persze: egyedül nem megy! Sem a kapcsolatosdi, sem a gondolkozás. Elkél a segítség!
Szerencsére - mielőtt eszmefuttatásai okán saját farkába harapna, s visszatérne mindenek kezdetéhez - megmentésére siet kőkorszaki őse, hogy beavassa titkaiba, s évezredes bölcsességével enyhítse Andrásunk frissen szerzett sebeit, s igazgassa el a nemek közti ellentétek útvesztőiben.

A komédia hihetetlen humorral mutatja be a férfilélek "összetett" rendszereit; könnyfakasztó részletességgel magyarázza el, miért nem tudnak azok nőkkel szemben veszíteni, miért igyekeznek mindenáron a maguk ura maradni, s miért ragaszkodnak úgy mégis szeretett Évájukhoz.
De kap itt a női front is hideget-meleget. Finoman, mégis feledhetetlenül.

Sikerének titka talán abban rejlik, hogy Becker komoly antropológiai, pszichológiai, szociológiai, illetve mitológiai előtanulmányokat végzett a témában, mielőtt papírra vetette gyakran vicces, ám mindenesetben mélyen szántó gondolatait. A majd háromévnyi csiszolgatás is bizonyára jót tett a nem mindennapi bohózatnak.

S hogy az önfeledt perceket túl ad-e valami pluszt a darab? Segíthet-e problémáink megoldásában?
Talán tudhat valamit a szerző, hiszen Rob Becker hosszú, boldog házasságban él nejével és három gyerekükkel, egy észak-kaliforniai kisvárosban.

A hazánkban egyelőre még nem oly gyakori one man-show átmenetet képez színházi előadás és talk-show között. Az önfeledt szórakozásról a magyar változatban a már említett Kálloy Molnár Péter gondoskodik, remek mimikájával és hangjátékával elevenítve meg András, és szűk környezetének valamennyi karakterét.

*

Cím: Caveman - Ősember
Író: Rob Becker
Rendező: Szántó Erika
Előadja: Kálloy Molnár Péter

Az előadások helyszínei: Vidám Színpad, Budapest VI. Révay u. 18.
Az előadások időpontjai: 2008 január 18., 26., 19.00 óra
Jegyárak: 3490 Ft
Jegyiroda: 06 (1) 301-2067

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Akos 2008-10-20 08:47:39
Még egy megjegyzés a "tartsunk magunk elé görbe tükröt" szintén elcsépelt ideájához.Számos színdarabot láttam már hasonló alapgondolattal. A Caveman alapvető prblémája, hogy nem hittem el,hogy ez rólam szól.Pedig önkritikus is tudok lenni.A Caveman lehet, hogy tükröt tart, de hogy nem nekem, az biztos.
nem
regisztrált
Akos 2008-10-20 08:45:09
Véleményemmel azonban nagy valószínűséggel erős kisebbségben vagyok. Ami azonban elég szomorú, mert ez a közönség drámaian "elamerikanizálódott" gondolkodásmódjára utal.Az egyszerű,nyers,és néhol igen kiszámítható poénokon röhögő nézők egy nagy, buta társadalomba összeforrva találnak magukra a darab folyamán.A Caveman az utca olvasatlan és az intelligens kommunikációt nélkülöző nép-embereinek szól.Így ajánlom a magyar társadalom figyelmébe.
A valamit is magára adó azonban inkább másra költse a 3,5 ezer Ft-ot.
nem
regisztrált
Akos 2008-10-20 08:36:39
A darab ötletes felépítésű, KMP pedig egy nagyszerű humorista, aki nagyon jól meg tudja fogni az egyébként igen nehéz, színészi bravúrokat igénylő színdarabot. A manapság elterjedő stanup-comedy-ket juttatja eszembe, amelyeken azonban mégis sokkal jobbakat lehet nevetni.
KMP darabjával az a legnagyobb gond, hogy a téma elcsépelt, a poénok pedig nagyon hétköznapiak. Közepesen intellektüell elmével és gondolkodásmóddal megáldott emberek nem tudnak nevetni a vicceken.Mert semmiféle háttértudás nem szükségeltetik hozzá.A mindennapi élet apró nézeteltéréseinek paródiája szintén hétköznapi,a valódi,értelmes poénokat mellőző színdarab így messze van a magával ragadó stílustól.
nem
regisztrált
Gunoda 2008-01-14 23:14:09
Nagyon jó darab volt. Nemcsak mulatságos, de elgondolkodtató. Igazi görbe tükröt tart férfiak és nők elé egyaránt. Néha felismertem benne magamat...

Csatlakozott:

2008-01-13

Írt kommentek:

10 db

Menyus 2008-01-14 20:55:07
Kálloy Molnár nagyszerű színművész, Isten tartsa meg őt jó egészségben még legalább ugyanennyit, mint amennyi ideje köztünk van! Nem vagyok oda az egyszemélyes műsorokért de miatta érdemes kivételt tenni! Csak a jegyárak lehetnének barátságosabbak, mert egy egyszemélyes produkcióhoz képest sok a 3490.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei