2008. január 23.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elmerülés Ágens erotikus gondolataiban - Édes szívem, ribanc vagy

Egy ízig-vérig modern darab. Szimbólumok és színészek játéka. Képzelet-meztelenség, és mozdulatművészet, amit Gergye Krisztián álmodott színpadra. Gyimesi Ágnes kitárulkozása. Ágens és a Kúrós versek a Bárka színpadán.

Nem tudtam még, mire vállalkoztam, amikor az "Édes szívem, ribanc vagy" című színdarabot a "megnéznivaló előadások" listámra előjegyeztem. Sosem rajongtam az interaktív művekért, itt pedig mindjárt a terembe befelé menet egy feketeruhás hölgy (maga a szerző: Gyimesi Ágnes) dúdolása eme lehetőséggel kecsegtetett - szerencsémre ennél tovább nem ment.
A Bárka színház stúdiótermében alig 100 néző előtt zajlott a különös előadás (ami ott majdnem teltházat jelent). Mindazok, akik elmerészkedtek a darabra, ízelítőt kaphattak a szexuális élet minden fajtájából, Ágens olvasatában: volt itt gyermekkori kíváncsiságon át, a manapság büntetett és tiltott pedofilizmuson és erőszakosságokon keresztül az önként vállalt lelki szenvedéstől, erotikus, némileg perverz örömöket okozó testi kapcsolatokig minden. A szerző "kúrós versein" keresztül betekinthettünk egy nagy fantáziával és beleérzőképességgel megáldott hölgy nemi életébe, a sokaknak még mindig tabu női szexualitásba. Hogy ezek némiképp a valóság vagy csupán a képzelet képei voltak, az nem is érdekes igazán - a színpadon zajló eseményeken azonban úgy érződött, mintha mindnek valóságszaga lenne.Nehezen tudnám megfogalmazni, milyen gondolatvilágba is kalauzolt el a látott-megélt táncos-verses előadás, és mit is akart közvetíteni a nézőknek. Való igaz, hogy a dolgokat nevén nevezték. Való igaz, hogy az orgazmusnak hangot adtak, ennek ellenére a látványos koreográfia nem volt megbotránkoztató. Nagy gondolatokat és művészi jelentéstartalmakat lehetne említeni, főleg ha azon kezdenék el filozofálni, hogy az egyes színészek mit is szimbolizáltak, olyan sablonokból kiindulva, mint az ártatlanság, a vágy vagy a perverzitás. De ha ez a darab arra született volna, hogy szentenciákat hangoztassunk róla, akkor nem játszanák teltház előtt, nem írnának róla tömérdek kritikát, és nem tapsolná meg senki. A varázsa talán éppen abban rejlik, hogy - egy klasszikus színművel szemben - nincs egyértelmű mondanivalója, örökérvényű tanulsága: bár temérdekfajta intim kapcsolattal szembesít, mégis mindenki számára más a mondanivalója, tartozzon az illető a férfi vagy női nemhez, legyen bár csak tizennyolc vagy akár hetven éves.A darab hosszú, ha azt vesszük, hogy majd’ két órán át próbálják lekötni a figyelmünket a színészek, szünet beiktatása nélkül. Hosszú, mert ezidő alatt nekik végig teljesíteniük kell, és bár időnként ellaposodik a darab, a mozgalmas, olykor vicces és szórakoztató jelenetek viszik a történetet, történeteket, helyenként mini-drámákat tovább.
Hét nő játszik a színpadon - korban még véletlenül sem állnak közel egymáshoz - és öt férfi, akik inkább táncos-akrobatikusok voltak, kellékek a hölgyek kezei közt, mint önálló karakterek. Alárendeltjei Ágensnek, alárendeltjei az egész női nemnek.

Bár sok minden eszébe jut a nézőnek az előadás közben, úgy érzem, ez igazán az a fajta színház, amelyet nem lehet elmesélni, nem szabad szavakba önteni - ezt át kell élni, hasonlóan ahhoz, mint hogy hiába olvasunk könyveket, nézünk meg filmeket, amíg velünk nem történnek meg a bennük ábrázoltak, addig csak távoli, ismeretlen érzések és érzelmek birodalmában bolyongunk.

Aki kíváncsi Ágens színpadon megelevenedett gondolataira és érzéseire, az a Bárka színházban 2008. február 1-jén és 11-én megtekintheti a színdarabot, hogy elmélkedjen, elmerüljön, pironkodjon és felismerjen...

(Képek: Bárka színház, Karsay Katalin fotói)

*

Cím: Édes szívem, ribanc vagy
Helyszín: Bárka színház, Budapest
További időpontok: 2008. február 1. és 11. 20.00 óra
Jegyárak: 1000 Ft-tól 2000 Ft-ig

Szereplők:
Spolarics Andrea
Szorcsik Kriszta
Mezei Kinga
Varga Anikó
Tárnok Marica m.v.
Négyesi Móni m.v.
Hajós Eszter
Ágens m.v.
Törőcsik Tamás
Szabó Gábor
Pásztor Tibor
Philipp György m.v.

dramaturg: Vörös Róbert
zene: Philipp György
jelmez: Béres Móni
smink: Károlyi Balázs
asszisztens: Hajós Eszter
koreográfus, rendező: Gergye Krisztián


Kapcsolódó cikkünk:Édes szívem, ribanc vagy - avagy a gyönyör misztériuma

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-01-14

Írt kommentek:

11 db

Florilla 2008-02-10 10:15:12
Ágensről olvastam egy cikket.Fenomenális nő!Ezt mondta magáról: "Az emberek nem értik, hogyan lehet valaki lélekben ennyire szabad, és talán azt hiszik, nekem nincsenek határaim. Holott nagyon komoly törvények szerint élek."
Sokan megbotránkoznak a szókimondásán,de Istenem!Azt is kell valakinek!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei