2008. január 29.Balogh Bálint
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jordán sikere Szombathelyen - egymilliárd a Weöres Sándor Színháznak

Az egész 2007. április 26-án kezdődött. Jordán Tamás a szombathelyi közgyűlés ülésén bejelentette, hogy színházat alapítana a városban, és akár a Nemzeti Színház főigazgatói székét is felcserélné a vidéki színház vezetésére. A nagyszabású tervet a városi közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el. Azóta kilenc hónap telt el - és ahogy a magzat emberré válik, úgy az akaratból pénz lett.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház van is, meg nincs is. Az intézmény létrejött, igazgatója Jordán Tamás lett, de igazi otthona, épülete még nincs. Illetve van, több is, de valójában egyik sem az övé: az egyik a Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK), a másik a Helyőrségi Művelődési Központ (HEMO). Az interneten ugyan az év eleji műsort is meg lehet találni (www.kimozdulo.hu), de ez egyelőre vendégjátékokból áll.

A leendő direktor és Ipkovich György, a város polgármestere azonban bizakodó - a várhatóan 6 milliárd forintból a város január 8-án megkapta a kormánytól az első milliárdot, mellyel kapcsolatban a polgármester leszögezte, hogy "csak erre a célra, terület-előkészítésre, terveztetésre, pályáztatásra, az építési munkálatok megkezdésének előkészítésére" használhatja fel az önkormányzat. Addig is, amíg nem kezdik el az új színházat építeni, a város 500 millió forintból felújítja a Helyőrségi Művelődési Központot, mely addig is helyet ad az új társulatnak. A munkálatok várhatóan februárban megkezdődnek.

Bár Szombathelyen működnek kisebb társulatok, sőt, a Berzsenyi Dániel Főiskola Színházművészeti Tanszékén színészképzés is folyik, mégis a város egy profi színházról álmodik. Érthető, hiszen még a Római Birodalomban a IV. századig működő savariai teátrum bezárása után az elmúlt 1700 év alatt mindössze 20 évig volt színház Szombathelyen, melyet azonban a huszadik század kezdetén bezártak. Számos kezdeményezés volt a kilencszázas évek második felétől napjainkig, de mind csak terv maradt. Most azonban a Nemzeti Színház igazgatójának nevét biztosítéknak érzi mind a kormány, mind az önkormányzat.

A direktor egy 15-20 fős társulatot szeretne, melynek az önkormányzat már biztosított lakásokat egy szecessziós stílusú házban. Ez azért is fontos, mert tervei szerint a színészek nem csak Szombathelyen dolgoznának, de ott is élnének. Úgy gondolja, így sajátjuknak érzik majd az intézményt, amelynek konvencionális, hagyományos, jó színvonalú színházzá kellene válnia.
Jordán Tamás június 31-ig tölti be igazgatói posztját a Nemzeti Színházban, ahol majd Alföldi Róbert ül a direktori székbe. Addig mindkét helyen helyt kell állnia, ugyanis február-március környékén megkezdődik a Weöres Sándor Színház társulatának toborzása, majd szeptemberben következnek a próbák és decemberben az előadás; nem beszélve a POSZT szervezéséről és a Kőszegi Várszínházról, amelynek visszatérő rendezője.
Addig viszont szűk egy év áll a város és az igazgató rendelkezésére. Az első milliárd már megvan - az akaratból pénz lett... Legyen a pénzből színház!

(Képek: www.nyugat.hu)

A Weöres Sándor Színház műsora

(2008. január - február)


PRAH - a Radnóti Színház vendégjátéka
Rendező: Spiró György
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színházterem
Szombathely, Ady tér 5.
Időpont: 2008. január 30. szerda, 19.00
(Márkus Emília bérlet)

*

Petr Zelenka: Hétköznapi őrületek - a Katona József Színház vendégjátéka
Rendező: Gothár Péter
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színházterem
Szombathely, Ady tér 5.
Időpont: 2008. február 13. szerda, 19.00 óra
(Márkus Emília bérlet)

*

Radnóti - Bálint András műsora - a Radnóti Színház vendégjátéka
Rendező: Deák Krisztina
Helyszín: Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ színházterem
Szombathely, Ady tér 5.
Időpont: 2008. február 21. csütörtök, 17.00 óra (Csigapad diákbérletben) és 20.00 óra
(az esti előadásra jegyek igényelhetők, 1500 Ft)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei