2008. február 3.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Mit mond Rembrandt tükre? - LOW holland-flamand Kultfeszt

Rembrandt, a XVII. század kiemelkedő holland festője, ezt eddig mindenki tudja róla. A szerencsésebbek 2006 nyarán a budapesti Szépművészeti Múzeumban megcsodálhatták a művész grafikáit és rézkarcait is. Most azonban valami egészen új és különleges módon érkezik hozzánk a festőzseni szelleme: egy multimédiás színpadi produkció keretein belül ismerkedhetünk meg Rembrandt világával.

Mire képes egy filmrendező, egy operarendező és egy zeneszerző közös erővel? A műfajok sokfélesége okán csakis valami elképesztő és monumentális dologra gondolhatunk - és bizony, a sejtésünk helytálló. A Millenáris Park Teátrumában, a LOW Holland-Flamand Kultfeszt keretében kerül bemutatásra a "Rembrandt tükre", melyet a Productiehuis Rotterdam - Rotterdamse Schouwburg varázsol a színpadra. Az alkotók nem csupán a festő művészetére koncentráltak, ugyanennyi jelentőséget kap a magánélete is, szerelmei, és állandó önvizsgálata.

A darab rengeteg díszletet és jelmezt használ, határozottan filmszerű, és nem utolsósorban látványos. Miközben a színpadon Rembrandt három szerelmével (Saskia van Uylenburgh-gal, Geertje Dircks-szel, és Hendrikje Stoffels-szel) egy hatalmas ágyon civódik, a háttérben egy vetítővásznon láthatjuk önarcképeit, illetve az egyik alkotó-rendező, Peter Greenaway "Nightwatching" "Éjjeli őrjárat" című filmjéből is levetítenek néhány részletet. Természetesen a három nő a festő életében nem egyszerre volt jelen - az, hogy az alkotók egy ágyba helyezték négyüket, kifejezetten izgalmassá teszi a darabot.
Az összetett produkció dalait Vincent van Warmerdam szerezte, előadásukban Barbara Hannigan (szoprán) és Roger Smeets (bariton) énekesek is közreműködnek, a Domestica Rotterdam zenél, továbbá Jeroen Sarphati játszik zongorán.

Aki kedveli Rembrandt művészetét, és nyitott az újdonságokra, feltétlenül látogasson el a Millenárisra február 18-án.

Szerzők: Saskia Boddeke, Peter Greenaway
Libretto: Peter Greenaway
Szövegkönyv: Ko van den Bosch
Rendező: Saskia Boddeke
Díszlettervező: Annette Mosk
Jelmeztervező: Marrit van den Burgt
Zene: Vincent van Warmerdam
Fény: Ruzbeh Babol
Rendezőasszisztens: Christo van Klaveren

(Kép: Millenáris)

*

Rembrandt tükre
Helyszín: Millenáris Teátrum
Időpont: 2008. február 18., hétfő, 20:00
Jegyár: 4500/5400 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei