2008. február 10.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Frankenstein-terv - Mundruczó Kornél darabja a Bárkában

Amellett, hogy a 39. magyar filmszemlén elnyerte a legjobb filmnek járó díjat "Delta" című alkotásáért, a színpadon is bizonyít az ifjú rendező, Mundruczó Kornél. A Bárka Színházban tavaly szeptemberben került bemutatásra a Frankenstein-terv című darab, mely a szörnyeteg és teremtője viszonyát állítja középpontjába.

Frankenstein, mint szimbólum jelenik meg a műben, ő jelenti a normálistól eltérőt, a megalkotott másságot, amelyet teremtője csak addig dédelget, amíg rá nem ébred műve abnormalitására; ezután elborzad, majd eltaszítja magától. A szörnynek, a másnak (jelen esetben értelmezhetjük ezt a "szörnyet" akár bűnözőként, vagy nyomorékként) léteznie kell, hiszen hozzá képest tudja meghatározni a "normális ember" önmagát - szüksége van valamire, amitől elhatárolódhat, amire azt mondhatja, "én más vagyok".
Az előadás megpróbálja ráirányítani figyelmünket ezekre a "másokra", a nem kívánatos személyekre, a kitaszítottakra, azokra, akiket a társadalom nem fogad el normálisnak. Lázadásukkal olyan korlátlan szabadságot élvezhetnek - mivel nem vonatkoznak rájuk a konvenciók, amelyek mindenki másra igen -, melyre a többség csak áhítozik. És hogyan reagálhat erre az ember, aki önkényesen ítélte magát feljebbvalónak? Tehetetlen dühében és irigységében elpusztítja szörnyetegét, melyet (még ha csak átvitt értelemben is) ő teremtett.
A "Frankenstein-terv" azzal szembesít, amivel többségünk legkevésbé szeretné magát szemben találni: saját gyengeségünkkel. Azzal, hogy hiába pusztítjuk el a szörnyet, bármit teszünk, ő mégis erősebb nálunk.

Ne számítson gondtalan és felhőtlen percekre, aki ellátogat a Bárkába, ugyanis Mundruczó Kornél darabjának célja sokkal inkább a gondolkodtatás, mint a szórakoztatás. Olyan vidékre kalauzol, ahol nem szívesen járunk, mégis érdemes körülnéznünk, jó alaposan, bent, magunkban. Már ha érzünk hozzá elég bátorságot.

*

Frankenstein-terv
Helyszín: Bárka Színház (Konténer)
Februári előadások: február 12., 13., 23., 19.00 órai kezdettel
Jegyárak: 1000 Ft - 2000 Ft

Írta: Mundruczó Kornél, Bíró Yvette
Rendezte: Mundruczó Kornél
Szereplők: Monori Lili, Rába Roland, Mezei Kinga, Derzsi János, Spolarics Andrea, Stork Natasa, Frecska Rudolf, Kiss Ágota
Díszlet és jelmez: Ágh Márton
Dramaturg: Petrányi Viktória
Rendezőasszisztens: Tüű Zsófia
Bemutató: 2007. október 15.

18 éven aluliaknak nem ajánlott!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei