2008. február 16.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Fürdőszoba - Tragikus budoár-komédia a Tháliában

A 2007-es tavaszi bemutató sikere után ismét műsorra tűzték az Urbnovits Krisztina és Száger Zsuzsanna író-rendezőpáros jegyezte tragikomédiát, a Fürdőszobát. Ez alkalommal a Thália Új Stúdió színpadáról köszön le a nézőkre a mosdók világának utánozhatatlan, egyszerre intim és nyilvános hangulata.

Miért járnak a nők párosan a mosdóba? Miféle titkokat rejthet egy budoár? Milyen szövetségek köttetnek és bomlanak fel pillanatok alatt e zárt ajtók mögött? - tette fel már nem egy férfitársam a számomra is nagy, inkább költői, mintsem valós érdeklődést kiváltó, ám fantáziánkat azért örökkön-örökké birizgáló kérdést.
A toalett egy külön kis sziget, hermetikusan elzárva a külvilágtól, legyen szó nemekre specializált, vagy koedukált mosdókról. Falai közt megváltoznak a társadalmi normák, más az, amit illik, s amit nem; intim közeg, mégis olyan hely, ahol bármikor, bárki felbukkanhat, ahol sosem gondolt titkokra derülhet fény. Sok esetben lehet a nyugalom egyetlen szigete túlnyüzsgő életünkben, de társasági helyeken igazi átjáróházzá is változhat a pillanat törtrésze alatt.

E közegbe helyezte a kaposvári Csiky Gergely Színház színészeiként ismertté vált Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina tragikus budoár-komédiaként is emlegetett Fürdőszoba című darabját, melynek egyetlen helyszíne egy lakásavató buli fürdőszobája.
Az eredeti darab Végh Zsolt, Sipos Eszter, Valcz Péter, valamint a két szerző-rendező, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina tolmácsolásában aratott osztatlan sikert a színházlátogatók körében, mire mi sem lehetne jobb bizonyíték, hogy idén februárban a budapesti közönség is megtekintheti művüket, ezúttal a Thália Színházban.

A tavalyi előadáshoz képest továbbgondolt, finomított jelenetek több téren is bővülést eredményeztek a műben. Három új színész betársulásával immár nyolcfősre duzzadt a Fürdőszoba gárdája: Stefanovics Angéla (Budapesti Kamaraszínház), Felhőfi-Kiss László (Utolsó Vonal Színházi Érdektömörülés) és Kaszás Ágnes (szabadúszó színművész) játéka színesíti a megújult darabot, még több intrikával, humorral és személyes drámával gazdagítva annak bensőséges, keserédes világát.
Az új előadást majd hat hónapnyi műhelymunka előzte meg, lehetőséget adva minden színész számára az improvizációra, hogy új ötleteiket, elképzeléseiket szabadon tárhassák a többiek, s a későbbiekben a közönség elé.
A szabadjáték lehetősége - természetesen - az előző előadások jeleneteihez képest is merőben más helyzeteket eredményezett, így egy szellemiségében nem, ám történéseiben új darabot üdvözölhet idén februárban a Thália Új Stúdióban a nagyérdemű.

Nyolc élet, nyolc sors találkozik az új Fürdőszobában, hol mindennapos (sok esetben derültséget kiváltó) szükségleteik végzése során ismerhetjük meg a buli résztvevőit, egyéni tragédiáikat, az őket körülölelő, máskor kitaszító)világot és olykor túlzó, máskor épp oly földhözragadt álmaikat.

*

Fürdőszoba
Tragikus komédia egy felvonásban
Ideje: 2008. február 19-20., 19:30
Helye: Thália Színház, 1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.
Tel.: 311-0635, 311-1874; Pénztár: 331-0500
Web: www.thalia.hu
E-mail: thalia@thalia.hu

Író-rendező: Száger Zsuzsanna , Urbanovits Krisztina

Színészek:
Emma - Stefanovics Angéla
Dénes - Végh Zsolt
Vera - Száger Zsuzsanna
Félix - Felhőfi-Kiss László
Anna - Urbanovits Krisztina
Frida - Sipos Eszter
Klári - Kaszás Ágnes
Tivadar - Valcz Péter

Díszlettervező: Urbanovits Krisztina , Száger Zsuzsanna
Jelmeztervező: Száger Zsuzsanna , Urbanovits Krisztina
Zenei munkatárs: Sebesi Tamás
Súgó: Németh Fruzsina
Asszisztens: Németh Fruzsina

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
hellocsavo 2008-02-16 21:41:49
ezek azok amik sosem fognak meg engem
azt sem ertem ki talal ki ilyesmit
vagy miert
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei