2008. február 18.Zsirai Tibor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Életjáték: Endrei Judit megelevenedő múltja a Merlin Színházban

Létezik egy színház, és létezik pár darab, melyeket valóban az élet írt. Egyszeri, megismételhetetlen történetek ezek, ilyet csak életében egyszer láthat az ember - akkor és ott, és nincs még egy lehetőség…
Öt év londoni és két év stockholmi sikert követően mutatja be a New York Film Academy budapesti tagozata, a Silverback, Godot és a Repeta Sarok Budapesten is az improvizált Életjáték (Lifegame) című előadást.

A Silverback, Godot és a Repeta Sarok darabjai nélkülöznek szinte minden olyan eszközt, ami biztonsági hálóként funkcionálhatna az előadások ideje alatt. Nincs forgatókönyvük, nincs rendezés, sőt, a szó szigorúan vett értelmében, "irányuk" sincs a színre vitt műveknek. Ezek azok az estek, ahol bármi megtörténhet - és a szervezők ígérete szerint, meg is történik.
A darabok lelke az improvizáció: a meghívott vendég (mit sem sejtve) megérkezik az előadásra, mesél a múltjáról, s a társulat színészei rögtönzött jelenetekkel mutatják be az illető életének egy-egy érdekesebb (édesebb, keserűbb, színekkel telibb) pillanatát, illetve egy-egy meghatározóbb korszakát.
A közönség szeme láttára alakul a mű, előtte forrnak a legegyszerűbb emlékképek is színházi életképekké, netán párbeszéddé.


Endrei Judit

Olyan közszereplők adtak már ily’ módon ízelítőt a társaság meghívására, mint Palya Bea, Wahorn András, Szellő István, Karsai Zita, Bebe, ef Zámbó István, Kiss Tibor (Quimby), Schmidt Mária, Bódy Sylvi, Szilágyi István, Soma, Csák Elemér, Bojár Iván, Falusi Mariann, Jakupcsek Gabriella, Bródy János, Vágó István, vagy Dobrev Klára. Ám az est életre hívói nemcsak tévéseket, színészeket, zenészeket, hazai sztárokat hívnak meg színházukba: akadt már rá példa, hogy egy hajléktalan, Unti Gyula osztotta meg emlékeit a nagyérdeművel, és került ezáltal egy estére az érdeklődés középpontjába.

Czinkóczky Csaba, a rendhagyó előadás rendezője és ötletgazdája a "konzerv-műfajok" mellőzésével, a közönség teljes bevonásával igyekszik minél több életet vinni műsoraikba. Állandó színművészeit igyekszik úgy igazgatni, hogy semmi ne legyen előre kitalált, és ne is tűnjön annak. Százfelé szaladó ménest igyekszik egybetartani az összes kantárt a saját kezében tartva, így varázsolván egyetemes rendet a kavargó káoszból - önálló, szórakoztató estet a puszta lehetőségből. Ahogy a társulat weboldalán megvallja "A Lifegame az ultimális kihívás egy színházi rendező számára. Úgy rendezni, hogy ne legyen rendezett, megtalálni a struktúrát a káoszban, hogy megmaradjon a rögtönzés minden bája és veszélye, megteremteni az intim közelséget a színpad és a nézőtér között, egységélményt kreálni a mindenfelé folyni igyekvő iszapszerű masszából: igazi álommunka."

Február 20-án este Endrei Judit volt televíziós műsorvezető mesél múltjáról, arról, mi történt vele, miután lekerült a képernyőről, s miként él ma…

Hogy Önök sem tudnak sokat róla? Látogassanak el a Merlin Színházba, hogy részesei lehessenek egy darabnak, amit valóban az élet írt; egy riportnak, mely a színházat hívja segítségül a valóság bemutatására.

*

Életjáték
Helye: Merlin Nemzetközi Színház Kamaraterem, 1052 Budapest, Gerlóczy u. 4
Ideje: 2008. február 20. szerda, 20:00

Színészek: Dienes Angéla, Galán Angéla, Janovics Sándor, Kiss Diána Magdolna, Vári-Kovács Péter
Zenész: Csák Péter
Házigazda: Sáfár Zoltán
Rendező: Czinkóczky Csaba

Belépő: 1800 Ft
Diákjegy: 1500 Ft
Telefon: 318-9844 vagy 317-9338
Info: www.repetasarok.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei