2008. február 21.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hullámtörés - Szex és önfeláldozás Lars von Trier drámájában

Korhatáros előadás a Magyar Színházban. Levetkőzött gátlások és levetkőzött ruhák. Adaptáció egy kultikus filmdrámából. Szerelem, szex, vallás és vér - akár a valóság.

Gyakran fordul elő, hogy egy jól sikerült filmdráma feldolgozását színházban láthatjuk. Nem történt ez másképpen Lars von Trier nagy vihart kavart 1996-os kultikus mozijával sem. A "Breaking the Waves", azaz Hullámtörés akkoriban számos díjat és jelölést bezsebelt, a főszereplőnőt, Emily Watson-t pedig Oscar-ra is nominálták.

A film történetét Vivien Nielsen adaptálta színpadra, a felkavaró darabot pedig január 26-án mutatták be a Magyar színházban (Sinkovits Imre Színpad), Guelmino Sándor rendezésében.

A történet egy zártkörű, vallásos közösségben játszódik, közel a tengerhez, ahonnan tiszta időben még a fúrótorony is látszik. Ott dolgozik Bess szerelme Jan (Fillár István), aki, bár sok száz nővel hált már, mégis Bess-t szeretné feleségül venni, amihez a mélyen vallásos, és "nem teljesen normális"-nak mondott lány az egyházi férfiak és a közösség beleegyezését kéri, akik jóváhagyják az esküvőt. Bess (Soltész Bözse) azonban alig kap ízelítőt a szerelemből és a szex adta gyönyörökből, amikor férjét baleset éri. Az életvidám és szórakoztató Jan, bár életben marad, nyaktól lefelé nyomorékká, és ebből fakadóan depresszióssá válik.

A történet drámaiságát azonban nem ez, hanem az eztán következő események adják: Jan (talán éppen azért, hogy ne veszítse el fiatal feleségét, akinek már nem tud testi örömöt adni) Bess-t beteges szexuális játékokba hajszolja, s a megtörtént aktusokról be is számoltatja. Bess pedig (talán, hogy igazolja valamivel férje bizarr kérését), bár lelkiismerete folyton gyötri, megteszi, amit Jan kíván, amolyan isteni próbatételnek felfogva mindezt. Meg van ugyanis győződve róla, hogy minden egyes idegen férfival eltöltött szexuális együttléttől javul férje állapota; közben pedig nem veszi észre, hogy a közösség növekvő undorral és megvetéssel szemléli kapcsolatukat. Bess-t odáig hajtja szenvedélye és Jan felépülésébe vetett hite, hogy végül egy hajón matrózok sebzik halálra késes, perverz játékaikkal. A közösség is kiátkozza őket, és mikor Bess meghal, a végső megnyugvást csak a férje adja meg neki.

Az előadás három órája alatt a színészek a Sinkovits- terem minden szegletét kihasználták, nem korlátozódtak pusztán a színpadra. A templomos jelenteknél például az egyházfik a közönség sorai közt lépkedtek, és úgy beszéltek hozzánk, mintha mi is a vallási közösség tagjai lennénk, imígyen bevonva a nézőket is a történetbe.
A színpad berendezése maga eléggé minimalistának tűnt. Középen a forgó részt átlátszó műanyaggal vették körül, ez szolgált arra, hogy időről időre ki- és bepakoljanak belőle, mindig azt és onnan (helikopter, telefonfülke, hajókabin, műtőszoba, női vécé), amit a helyzet kívánt.

A színészi játékok közül mindenképpen emlékezetes Soltész Bözse játéka: személy szerint több előadásban láttam már a színésznőt, de akár kecske (Ábel), akár Gerda (Andersen avagy a mesék meséje), mindenképpen megállapítható, hogy fantasztikus beleéléssel tudja előadni szerepeit. Nincs kitekintés, nincs egy pillanatnyi kiesés, Soltész Bözse mindvégig Bess marad, szerelmes-szenvedélyes-vakhitű-önfeláldozó fiatal nő - nem véletlen, hogy a színésznő számos kitüntetést kapott már művészetéért, mint amilyen a Soós Imre díj vagy a Jászai Mari díj, 2007-ben pedig neki adományozták a Sik Ferenc emlékgyűrűt.

A darab mindvégig fordulatos és cselekményes, a szálak viszik egymást, a történet gördülékeny, a karakterek, a szereplők, a jellemek csodálatos összhatást nyújtanak, így bátran ajánlható a színdarab mindazoknak, akik ismerik a filmet, és azoknak is, akik nem.

*

Hullámtörés
Tragédia két felvonásban
Író: Lars von Trier
Színpadra alkalmazta: Vivien Nielsen
Rendező: Guelmino Sándor
Szereplők:
Soltész Bözse (Bess)
Fillár István (Jan)
továbbá Benkő Nóra, Béres Ilona, Sipos Imre, Szélyes Imre, Mihály Pál, Jegercsik Csaba színművészek és Gémes Antos egyetemi hallgató

Dramaturg és fordító: Gecsényi Györgyi
Díszlet: Szlávik István
Jelmez: Tordai Hajnal

Helyszín: Magyar Színház, Sinkovits Imre Színpad
Budapest, VII. Hevesi Sándor tér 4.
Következő előadások:
Február 25. 19.30
Március 3., 19.30
Március 8., 19.30
Március 25., 19.30

Jegyek ára: 1400 Ft
Jegyek kaphatók: a színház pénztárában vagy az Interticketnél (www.interticket.hu)

Csak felnőtteknek!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei