2008. február 29.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Modern Hamupipőke - Az üvegcipő az Örkényben

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy józsefvárosi Hamupipőke, akinek ugyan üvegcipellője nem, viszont gonosz mostohája volt, vagy ha nem is gonosz, legalábbis olyan, aki magának akarja a herceget. Vagy műbútorasztalost, valójában mindegy.

Szerelem, hát nem ez a lényeg? Mindig minden ide vezet. De hogy még véletlenül se legyen egyszerű, a cselédlány az urát szereti, az ura még nem tudja, az ő párja közben egy fiatalemberért lángol, aki ezt annak rendje és módja szerint viszonozza is. Irma (Hámori Gabriella), a nyolcadik kerület Hamupipőkéje felveszi a harcot az úrnővel (Für Anikó), a valódi játszma kettejük között zajlik. Sipos (Gálffi László) konfliktusa odabent, a lelkében és a szívében játszódik, olyan kérdés ez, amellyel a legtöbb férfi szembekerül élete során: maradjon-e a jól bevált, biztonságot jelentő kapcsolatnál, vagy válassza az újat, az izgalmasat, az ismeretlent.

Mácsai Pál rendezése nyomán elevenedik meg a darab, mely a keserédes valóságból kicsit átkacsint a mese oldalára, hogy aztán visszatérhessünk, és ki-ki örülhessen a maga Hamupipőkéjének vagy hercegének. S végül Az üvegcipő, ez a zűrzavaros komédia is igazi jutalmát elnyerő cselédlány-történetté formálódik, éppen úgy, mint a Grimm mesében: "Hamupipőke leült a zsámolyra, lehúzta lábáról a nehéz facipőt, és belebújt a topánkába. Úgy ráillet, mintha ráöntötték volna. Mosolyogva föltekintett. Akkor a királyfi egyszerre ráismert, hogy ő az a szépséges lány, akivel három estét végigtáncolt. - Ő az igazi menyasszony! - kiáltotta boldogan."
Mindenki megtalálja a párját, és boldogan élnek, amíg... nos, inkább hagyjuk nyitva ezt a kérdést.

*

Az üvegcipő
- Vígjáték három felvonásban -
Helyszín: Örkény István Színház
Előadások: 2008. március 2., március 31.
Bemutató: 2005. október 28.
Rendező: Mácsai Pál
Főbb szerepekben: Hámori Gabriella, Für Anikó, Gálffi László, Polgár Csaba
Jegyárak: 1000-3000 Ft között

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei