2008. március 3.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A macskás zseni a Bárkában - Rendhagyó előadás Hrabal műveiből

"Önmagunk megismerésének legáltalánosabb módja a macskajajos állapotban utólag mindig kielemzett részegség." - mondta Hrabal, és a korsója után nyúlt. Ezzel nagyjából össze is foglalta írásművészetének esszenciáját. A cseh író hazánkban is méltán híres műveiből ezúttal a Bárka színpadára varázsolnak egy sokat ígérő egyveleget.

1997-ben kiesett a kórház ablakán. Vagy kiugrott. Azt mondják, galambokat etetett, pedig inkább a macskákat szerette. Így, befejezetlenül ért véget az az életmű, amely ma is sziklaszilárdan áll az irodalom könyvespolcán.
Az 1914-es születésű Bohumil Hrabal élete során nagyjából mindent csinált, amit lehetett: volt írnok, telekkönyvi kivonat-másoló, pályamunkás, biztosítási ügynök, fémmunkás, papírhulladék feldolgozó üzemben bálázó, színházi díszletező. Mindeközben elvégezte a jogi egyetemet, amely végzettségét aztán sosem hasznosította. 1955-ben köszöntött be életébe a szerelem Eliska Plevova személyében, akit végül feleségül is vett, ám mivel a házasság gondolatától is rettegett, majdnem egy kocsmában ülte saját lakodalmát (vagyis majdnem lekéste az esküvőt). Hamar kiderült azonban, hogy Eliska remek választásnak bizonyult, hiszen 1962-ben az asszony magára vállalta, hogy eltartja Hrabalt, mégpedig azért, hogy egészen az írásnak szentelhesse magát. Ez meg is hozta gyümölcsét, hiszen 1963-ban jelent meg "Gyöngy a mélyben" című első elbeszéléskötete, amely rögtön zajos sikert aratott. 1964-ben már jött is a következő, a "Táncórák idősebbeknek és haladóknak", mely nem is remélt elismerést hozott számára; 1966-ban pedig a "Szigorúan ellenőrzött vonatok", melyből Jirí Menzel készített filmet, és egy évvel később el is nyerte vele a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.1968-tól azonban a megváltozott politikai helyzet hatására hirtelen eltűnni kényszerült az irodalmi életből, ám az írást korántsem hagyta abba: ebben az időszakban született például a "Sörgyári capriccio" (1970), az "Őfelsége pincére voltam" (1971), és "A városka, ahol megállt az idő" (1973).
Zűrzavaros időszak következett, cenzúrával, vallomástételekkel, küzdelemmel azért, hogy művei megjelenhessenek. Annak ellenére, hogy külföldön tisztelték és elismerték, hazájában szigorú ellenőrzés alatt működhetett csupán. 1987-ben elveszítette az őt mindig támogató feleségét, és egészen egyedül maradt (kivéve a macskáit, akik továbbra is boldogan sereglettek a lába köré).
1989-ben jött el végre a pillanat, mikor a cseh politikai helyzet lehetővé tette, hogy otthon is kalapot emeljenek előtte, műveit ismét kiadták. Utolsó éveiben két helyen lehetett őt megtalálni: vagy kreskói házában, vagy kedvenc kocsmájában, az Arany Tigrisben, mely még most is igazi látványosságnak számít Prágában, s ahová csak hosszú ácsingózás után lehet bejutni egy sörre.
"Ki vagyok" című esszéjében Hrabal így fogalmazza meg saját mibenlétét: "…mindig tanúnak tekintettem magam, sohasem a kor rossz lelkiismeretének, erre sosem voltam alkalmas, mert már gyerekkorom óta csodálattal töltött el a valóság, amit nem én teremtettem, ami korábban keletkezett, mint én, aki csak arra vágytam, hogy tükrözzem ezt a valóságot, mert még a legszörnyűbb eseményekben is annyi szépséget láttam."

A bohém, különc író leghíresebb műveiből Vasárnap nem temetünk címmel készített előadást Mezei Kinga színész-rendező és Gyarmati Kata dramaturg-író. Hrabal különlegessége, hogy az egyszerű emberekben találta meg az igazi tapasztalatot, melyet könyörtelenül, szatirikusan vágott mindannyiunk arcába - egy-egy kocsmai beszélgetés során lelte meg és adta tovább a bölcsességet, mely az élethez szükségeltetik. A Bárkában pedig ezúttal valóban valami igazán új és izgalmas elevenedik meg a szemünk láttára: Őfelsége táncórája haladó pincéreknek a városka sörgyárában, ahol megállt az idő.

*

Vasárnap nem temetünk
Helyszín: Bárka Színház Stúdió
Előadások: Március 7., 8., 9., 12.
Rendező: Mezei Kinga
Zeneszerző: Mezei Szilárd
Díszlet, jelmez: Mezei Kinga
A rendező munkatársa: Nagypál Gábor
Dramaturg: Gyarmati Kata
Asszisztens: Tüű Zsófia
Szereplők: Balázs Áron, Gergye Krisztián, Hajós Eszter, Kardos Róbert, Nagypál Gábor, Pásztor Tibor, Spolarics Andrea, Szabó Gábor, Törőcsik Tamás, Varga Anikó, Stork Natasa, Császár Réka
Bemutató: 2008. március 7.
Jegyárak: 1000 Ft - 2000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei