2008. március 4.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Van Gogh szerelme a színpadon - egy nap, egy nő, egy terv

Van Gogh élete olyan kacifántos és kalandos volt, hogy szinte bármely epizódja jó alapul szolgálhatna egy színdarabhoz. Szerelmeket halmozott, hit és bűn között őrlődött, a művészetét próbálta kibontakoztatni, ahogy Theo öccsének mondta: "Hidd el nekem, a művészet jelszava: becsületesség mindenekfelett". Dunai Ferenc darabja, a Van Gogh szerelme azonban egyetlen napot ragadott ki ebből a színes, összetett életrajzból.

1881-ben Vincent Van Gogh éppen mélyponton volt (Hágában Anton Mauve fogadta be, de vele is összeveszett, és magára maradt). Semmi sem érdekelte, csavargott az utcán, tivornyázott kedvére, és az egyik ilyen estén megismerkedett egy nővel: Clasina Maria Hoornik-kel, akit nem éppen lehetett hölgynek nevezni. Takarításból és varrásból élt, emellett pedig a legősibb mesterséget űzte, prostituáltként keresve kenyerét, ráadásul volt már néhány gyereke, és éppen ekkor is gyermeket várt. 1882-ben Van Gogh összeköltözött a nővel, és amolyan szent célként tűzte ki maga elé, hogy feleségül fogja venni. Hitt benne, hogy megmentheti a lányt, és ezzel valami igazán magasztos cselekedetet hajt végre.
A darab arról a napról szól, mikor öccse, Theodore, aki egyébként az öt testvére közül a legközelebb állt hozzá, meglátogatta, és meggyőzte arról, hogy nem veheti el Sien-t (a festő így nevezte őt). Az emögött rejlő morális kérdéseket ironikus hangnemben boncolgatja Dunai Ferenc, középpontba állítva a képmutatást, illetve a keresztényi megbocsátást.

A drámaíró, aki egyébként emellett újságíró és humorista is, 1932-ben született. Első darabját (A nadrág) a Vígszínház mutatta be 1962-ben, Ruttkai Éva és Feleki kamill főszereplésével, s ezzel máris hatalmas sikereket ért el, nemcsak idehaza, hanem külföldön is (a darab a Broadway deszkáit is megjárta, sőt, a szerző tudta nélkül hollywoodi film is készült belőle Jane Fondával). Dunai Ferenc jelenleg Angliában él, de a Van Gogh szerelmének ősbemutatójára hazalátogat.

(Vincent Van Gogh: Önarckép, 1887
Vincent Van Gogh: Bánat, 1882)


*

Van Gogh szerelme
- tragikomédia -
Írta: Dunai Ferenc
Rendezte: Simon Balázs
Szereplők: Egyed Attila, Kovács Krisztián, Sárosdi Lilla, Horváth Sebestyén Sándor
Díszlet és jelmez: Izsák Lili

Helyszín: Thália Régi Stúdió, 1065 Budapest Nagymező u. 22-24.
Budapesti bemutató időpontja: 2008. március 8., 19.30

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei