2008. április 5.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bárka Színház - Új kapitány a fedélzeten

"A Magyar Postával ellentétben, a Bárka Színház működik" - kezdte mosolyogva sajtótájékoztatóját Seress Zoltán, a Bárka Színház új igazgatója. Új tervek, új bemutatók, nemzetközi színpadokon való szereplés: ez a társulat jövőképe. A színház kávézójában felvázolt tervek egy szimpatikus színészt, és racionálisan gondolkodó embert takarnak.

Először a 2008/2009-es bemutatókról esett szó. Seress már az elején kifejtette, hogy a színház koncepciójában minél több szerepet szán az ifjúságnak. Ez részben az előadások tartalmára vonatkozik (Sirály, Don Carlos), részben egy program részeként kapcsolatba lépnek egy céggel (a cég nevét nem említette), aminek tevékenysége abból áll, hogy segíti a fiatalok kapcsolatteremtését a színházakkal. Évente 9000-10000 fiatal jut el így különféle előadásokra, és a Bárka színház is szeretne bekerülni ennek a szervezetnek a vérkeringésébe.
A színház első bemutatójára szeptemberben kerül sor: Ödön von Horváth Istentelen ifjúság című regényéből állítanak darabot a deszkákra. A rendező Vidovszky György lesz, a színpadi átiratot Gyarmati Kata készíti. A történet egy középiskolában játszódik, a hitleri Németországban, és egy tanárról szól, aki az egyik óráján kijelenti: a négerek is emberek. A közte és a diákjai között kialakult feszültség adja a darab lelkét. Az előadás korosztályi interpretálásban kíván majd megszólalni.
Október 17-én Jorma Uotinen rendezésében kerül színpadra a Piaf, Piaf című darab, ami Edith Piaf életéről szól, s melyben felcsendül az énekesnő valamennyi híres dala. Az új igazgató elmondta, Uotinen-t személyesen ismeri, sőt jó barátságban van vele, részben ennek köszönhető, hogy a darabot sikerül bemutatni a Bárkában.
Két fiatal rendező is csatlakozik a Bárka legénységéhez: Göttinger Pál és Dömötör András. A decemberi bemutató még tele van kérdőjelekkel; ami biztos, hogy Göttinger Pál rendezésében három darab is szóba jöhet: egy ír, egy angol, vagy egy kortárs drámaíró művét fogja színpadra vinni a fiatal rendező. "Még semmi sem biztos" - mondta Seress, igaz, ő szívesebben látna egy kortárs darabot.
A következő bemutató márciusban lesz, és Gogol Háztűznéző című darabja kerül terítékre. A rendező személyében Vidovszky Györgyöt tisztelhetjük, és itt közös előadásról kell beszélnünk: A Debreceni Csokonai Színházzal karöltve viszik színre Gogol klasszikusát. Seress elmondta, hogy ez egy nagyszabású produkció lesz, 16-17 szereplővel, és reméli, minél több Bárkás színész tud majd részt venni az előadásokon.
Áprilisban Dömötör András, a másik fiatal rendező is bemutatkozik a Bárkában. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy kinek a művét fogja színpadra állítani, de az új igazgató izgatottan várja a tehetséges színész-rendező Bárkai debütálását.
Műsoron maradnak az úgynevezett "átmenő" előadások, így aki lemaradt a Bárka színház közelmúltban bemutatásra került darabjairól, annak nem kell kétségbe esnie. Továbbra is fut majd a Frankenstein-terv (Mundruczó Kornél), az Édes szívem, ribanc vagy (Gergye Krisztián), a Sirály (Szász János), az Ahogy tesszük, a Don Carlos, a Koldusopera, és a Szentivánéji Álom (ezek mind Alföldi Róbert rendezésében), a Leonce és Léna (Balázs Zoltán), és a Vasárnap nem temetünk (Mezei Kinga).
A Bárka nemzetközi vizekre is merészkedik. A Frankenstein-terv meghívást kapott néhány európai városba, így Mundruczó Kornél és Bíró Yvette irodalmi "látomását" a külföldi közönség is láthatja majd. Továbbá az Alföldi Róbert rendezésében megálmodott Szentivánéji Álom meg sem áll a Szarajevói fesztiválig
A hazai fesztiválokról Seress Zoltán óvatosan nyilatkozott. A Művészetek völgyében - ha megrendezésre kerül - ott szeretnének lenni, hiszen az Istentelen Ifjúság elő-bemutatója a kapolcsi fesztivál programjaként szerepelne. A Bárka kiköt Pécsett is, ahol szeptember közepén néhány napig a város amúgy sem szürke kulturális életét színesíti. Többek között bemutatják majd a Szentivánéji Álmot, de egyelőre csak ennyi információ áll rendelkezésre, a végleges program még nem állt össze. Szóba került a Bárka Fesztivál is, ami lényegében pénz és támogatás kérdése. Ha minden jól alakul, akkor November 7. és 16-17. között kerül megrendezésre.
A társulaton belül is történtek változások. Alföldi Róberttel együtt sokan távoztak a Bárkából. Seress elmondta, hogy a távozások érzékenyen érintették, de már keresi a megfelelő embereket. A vezetőségben még vannak kérdőjelek, ám úgy tűnik, a színészek között már eldőlt, hogy kik hagyják el a hajót. Makranczi Zalán és Tompos Kátya a Nemzetibe megy, valószínűleg Alföldi hívására. Továbbá Balázs Zoltán jelezte, hogy a Maladype színház kiválik a Bárka színházból, igaz, a Leonce és Léna előadások továbbra is megtekinthetőek lesznek. Érdekesség még, hogy gyakorlatra Színművészetiseket is akarnak foglalkoztatni, és a tehetségesebbeket hosszútávra is szerződtetik majd, ha elvégezték az iskolát.
Összegzésként elmondható, hogy Seress Zoltán egy szimpatikus, friss jelenség a Bárka fedélzetén. Minden jel arra mutat, hogy a színház működik, és működni fog - nem úgy, mint a Magyar Posta.

*


Bárka Színház
Igazgató: Seress Zoltán
Cím: Budapest 1082 Üllői út 82.
Telefon: 06-1/303-65-06

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei