2008. április 11.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Caveman - Miért hiszik a nők, hogy minden pasi gyökér?

Az ősi harc a nemek között még ma is tart, mitöbb, mára csúcsosodott csak ki igazán. Ennek nagyon egyszerű oka van: a férfiak és a nők két különböző nyelvet beszélnek. Vagyis, a nők beszélnek (depis dolgokról dumcsiznak), a férfiak pedig sokatmondón hallgatnak a tó partján.

Vegyünk a fentiekre egy egyszerű példát. A nő azt mondja: "Jajj, édesem, olyan régen nem láttalak, úgy hiányoztál!". A férfi ezt: "Szevasz faszfej!". És a kettő szóról szóra ugyanazt jelenti. Hát ki érti ezt?
Rob Becker darabja, a Caveman nem csak egy komédia. Sokkal több annál: egy tükör, amelyben nők és férfiak egyaránt megláthatják természetük mibenlétét, de ahelyett, hogy a súlya nyomná őket a földre, nevetésbe fojtják a felismerést. A Caveman egy szembesítés, de közel sem fáj annyira, mint más esetekben, mikor önmagunkba kell néznünk. Legalábbis elsőre. A helyszínen ugyanis elnyomja a humoráradat, azonban mikor másnap letisztul, bőven van min gondolkodni, és bólogatni.
A magyar közönség arcába Kálloy Molnár Péter dugja azt a bizonyos tükröt. Egészen egyedül uralja a színpadot, bár lehet, hogy az uralni kifejezés ebben az esetben nem a legjobb választás, hiszen mikor először lép (esik) színpadra, éppen néhány alsónadrággal küzd, amiket felesége hajigál utána az ablakból. Így sok minden eszünkbe jut róla, de hogy bármit is uralna, az éppen nem. Főleg nem a helyzetet.
Amint megjelenik, azonnal kapcsolatot teremt a közönséggel, és ezt fenn is tartja az utolsó pillanatig. Elég neki egy orrfújás, vagy egy hangosabb kacagás, és máris bevonja a darabba az adott nézőt, persze épp csak addig a pontig, amíg azt mindenki tolerálni tudja (vagyis nem kell semmiféle interaktív szörnyűségre gondolni, egyszerűen csak az alapján rögtönöz színészünk, ami a nézőtéren történik). Elkezdődik hát az egyszemélyes előadás, mely után szem nem marad szárazon, szépen levezetett elméletek sokaságának örülhetünk, a kiindulópont pedig az az egyszerű tétel, hogy minden pasi gyökér. Ezt próbálja megcáfolni a teremtés koronája, hiszen az mégsem járja, hogy csak úgy elismerje, amit a nők állítanak. Két irányból közelít, ügyesen vázolja a különbségeket, és végül arra jut, hogy nincs mit tenni, a nő és a férfi két egészen különböző faj. Persze ettől még nem bírnak egymás nélkül élni. És ez így van jól. (Mondjuk azt senki se állította, hogy könnyű, ugye.)
Minderre persze a homo sapiens nem egyedül jön rá: segítségül hívja az ősembert, aki biztosítja állandó jelenlétéről, és terelgeti a helyes irányba. (Ő egyébként egy füstölgő kukaként testesül meg a színpadon.) Hiszen minden akkor kezdődött - a férfi vadászott, a nő gyűjtögetett, és így van ez most is, a 21. században. Csak most shoppingolásnak hívják.
A darab minden korban, minden pillanatban aktuális, de nem csak az idő függvényében az: a fordító magyarra is aktualizálta - így kerülhetett bele Mónika show, Mamut üzletház és Aréna Pláza. Ettől persze a néző még jobban bólogat, nincs mit tenni, meg van fogva, hiszen önmagát látja a színpadon, ráismer, és mégsem borzad el (pedig azért valljuk meg, volna min).
Az 1991-es bemutató óta fut töretlen sikerrel a Caveman, tizenöt nyelvre fordították le ezidáig, és harminc országban játszották a közönség legnagyobb örömére. Mit is jelent ez? Csak annyit, hogy az emberek mindenütt csak emberek. Hogy a férfi és nő közötti különbségek mindenhol léteznek, és megoldást még sehol sem találtak. Hála istennek. Azonban most fordulópontra érkeztünk. Itt a lehetőség, hogy egy végletekig vicces estén nézzünk szembe önmagunkkal. Úgyhogy most mindenki nézzen a párja szemébe (de őszintén!), és mondja neki jó hangosan: El akarok menni a Caveman-re!

Caveman - Ősember
Szerző: Rob Becker
Játssza: Kálloy Molnár Péter
Rendezte: Szántó Erika
Helyszín: Vidám Színpad
Előadások: 2008. április 20., 25.
Jegyár: 3490 Ft
Bővebb infó: www.caveman.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei