2008. április 17.Kristóf Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Slawomir Mrozek - Mulatság: Szavak helyett színészek

Jó színészek nélkül nincs színház. Az író megteremti a maga világát, mozgatja a benne éltre kelt szereplőket, melyek majd a papírról lelépve a színpad deszkáin beleköltöznek a színészekbe, és már kezdődhet is az előadás, illetve a mulatság. Slawomir Mrozek darabja egyértelművé teszi azt a hipotézist, miszerint jó színészek nélkül nincs jó előadás, lehet az éppen terítéken lévő mű könnyedén játszható, vagy rosszul megírt költemény.

A Mulatság három ember jellemének találkozása a valósággal. Emberek, akik valamiféle kiutat keresnek-kutatnak a hétköznap sivárságból, életük rapszodikussá vált menetéből. Ezért keresik a mulatságot, lehet az akár esküvő, vagy halotti tor; mindegy, csak történjen végre valami, ami kiszakítja őket saját életük sekélyességéből. A színpadon egy üresen álló bálterembe érkeznek meg a szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, és Szikszai Rémusz. Viccesen lenyalt haj, szűk öltöny, új, tejfehér cipő, és retro-zokni: külsejük már magában hordozza a gegekre épülő komikumot. És a hangsúly a mozdulatokon, a néha percekig szavak nélkül zajló cselekmény filmszerűen pergő kockáin van. Kevés szó, annál több rombolás, futkorászás a színpadon, és sok-sok arcmimika, mellyel megszületik a komédia.

Lehetne filozofikus felhangot is adni az előadásnak, de azt hiszem itt inkább a színészek játékán van a hangsúly, és nem lenne etikus elvenni tőlük azt a szakmai rátermettséget és képességet, melyet közel kilencven percen át a nézők elé tárnak.
A párbeszédek rövidsége, a szavak és kérdések állandó ismétlése nem igazán tudja a Mucsi-Scherer-Szikszai tengely verbalitását megcsillantatni. A cselekmény inkább a testtel való kommunikálásra épül, ahogy keresik az embereket, akik szintén a mulatságra jöttek. Játszanak egymással, és a színpaddal.
A vissza-visszatérő kérdés: Hol van a mulatság? Talán bennünk, vagy az igazságban. Mrozek darabja ugyan kiszakad néha saját csapdájából, és elhangzanak rövideb-hosszabb párbeszédek is, de ezek már mind lényegüket vesztik, mert a színészek egyedi játékukkal lekötötték a nézők figyelmét, és az élmény inkább az önfeledt szórakozás felé sodorta őket.
A három színész minden tárgyat, amit a "bálteremben" talál felhasznál, ezzel is teljesé téve a színdarabot. A néző kapkodja a fejét, ahogy repkednek a kérdések bele-belegabalyodva egymásba: Hol van a mulatság? Talán különbek ők nálunk? Ez utóbbi kérdés azért magában hordozza a komikum tragédiáját, és a miliőnek, ami a színpadon életre kel, kelet-európai színezetet ad.

Ám az első percektől lehet érezni, hogy van valami sötétebb tónus a humor árnyékában, ami át meg átlengi a három barátot, akik jó kedvvel, virággal érkeztek a mulatságba, és helyette üres teremmel, csenddel, és valós vagy valótlan kirekesztettséggel találták szemben magukat. Az első sokk után hamar ki is bontakoznak a jellemek, és ezek ellentétei teremtik meg a sajátos komikumot, mely Mrozek írásának a lelke. A cselekmény végig kérdések és válaszok körül kering, és megfogalmazódik azon kijelentés, miszerint mulatság nélkül mit ér az élet? Az élet, amit az egyik barát a végén el akar dobni magától, mert ő nem tud mulatság nélkül élni. És két társa meglátja a lehetőséget az öngyilkosságban, mert ha az egyikük meghal, akkor történik végre valami, és lesz mulatság. Kegyetlen tollvonás ez az írótól, de ettől olyan ízes, ettől válik tragikomédiává a színdarab.
A rendezés Bérczes László nevéhez fűződik, és valljuk be, ezzel a három remek, már önmagában is sajátos jelenségként tündöklő színésszel nem lehet rossz darabot színpadra álmodni. Az évek óta futó előadás a Bárka színház egyik "veteránja", és a mai napig teltházak előtt játsszák az épület Stúdiójában, mely egykor a társulat első, és egyetlen színtere volt hosszú időn át.

A Mulatság tipikusan olyan előadás, amit egyszer látnia kell a színházba járó embernek; a lényeg csupán az, hogy olyan színészek tolmácsolásában keljen életre a deszkákon, akik képesek tartalommal megtölteni azt. Ez most sikerült. És majd mindenki eldöntheti, hogy ez most mulatság volt, avagy sem. De színház, az mindenképp.

*


Slawomir Mrozek: Mulatság
Rendező: Bérczes László
Díszlet: Sárkány Sándor
Jelmez: Kárpáti Enikő
Munkatárs: Cseh Tamás
Szereplők: Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Szikszai Rémusz
Előadások: Május 23., május 25.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei