2008. május 20.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Édes Rózám (Déryné szerelmei) - Csomor Csilla egyszemélyes szerepe

Sok minden kisülhet abból, ha két színésznő találkozik a pódiumon. Még érdekesebb a dolog, ha az egyik már rég nincs köztünk, a másik pedig új oldalát igyekszik bemutatni egy két felvonásos monológ eljátszásával. Mert csak keveseknek adatik meg, hogy egyedül lépjenek színpadra, s én ennek lehettem tanúja, azon kivételezettekkel együtt, akik a főpróba keretein belül megnézhették az Édes Rózám! Déryné szerelmes élete című darabot.

Széppataki Róza (Jászberény, 1793. december 23. - Miskolc, 1872. szeptember 29.) a XIX. század legismertebb színésznője, operaénekese volt hazánkban. Schenbach Rozália néven született,1810-ben szerződött a második magyar színtársulathoz, amely akkoriban a Hacker-féle táncteremben, az ún. Hackerszálában volt. Itt színjátszást és éneket is tanult és ekkor magyarosította a nevét Széppatakira, Benke József színigazgató javaslatára.
Déryné 1852-ben visszavonult a színpadtól,azonban még egyszer, utoljára 1868-ban színpadra lépett, Egressy Ákos jutalomjátékán.
Szerelmi élete épp oly híresé lett, mint színészi játéka. Ezt az életművet, ezt a különleges pályafutást vette alapul Fráter Zoltán a darab megírásához. Arról a Fráter Zoltánról (1956, író, szerkesztő, irodalomtörténész) van szó, aki 1993-tól dokumentumjátékokat, pódiumdarabokat, színműveket ír, irodalmi esteket szerkeszt. Témáit szívesen meríti az írók és színészek világából. Ady, Krúdy, Karinthy, Kosztolányi életének epizódjaiból született pódiumdarabjai évek óta járják az országot, és többször elhangzott rádióváltozatuk is van. A rendezést pedig Őze Áron vette a kezébe, aki már több darabban is együtt játszott Csomor Csillával, a darab főszereplőjével.

Csomor Csilla, aki számára az országos ismertséget a Barátok közt Berényi Zsuzsája hozta meg, számos darabban bemutatta már tehetségét. Volt Tóth Mari a Noszty fiú estében, játszott Shakespeare darabban, Dorine volt Moliére Tartuffe-jében, és még sorolhatnám, de első alkalommal játszik egyszemélyes darabban (álmai szerepében).

Mint mindig a Sinkovits Imre színpadon a Magyar Színházban, most is bevonták a közönséget, mint kelléket a játékba. Az egyik első sorban ülő néző a darab végéig foghatta Róza szerelmi életének naplóját. Déryné élete Csomor Csilla előadásában fantasztikusra sikerült, a szöveg cikornyás, korhű volt, mind a palócos, mind a korabeli pesti nyelvjárás természetesnek hatott a művésznő szájából. A fiatalos élet, a megállíthatatlan színésznő, Déryné Róza sorsa pedig igazán eredeti volt. A fiatal csitrieljátszása épp úgy nem okozott gondot, Csomor Csillának, mint a megfontolt, tapasztalt primadonnáé. A művésznő sokszor csak egy szál kombinéban játszott, a ruháit a színpadon cserélgette.

Időnként a szerelmek hangjai egy narrátoron keresztül szólaltak meg, és ezzel az állandó hanggal feleselt Róza. A történet végén, pedig eljutunk a végső konklúzióhoz, Déryné egyettlen igaz szerelme a SZINHÁZ! Az előadás majd kétórásra sikeredett, a szünettel együtt. Ezzel a bemutatóval, amit szponzorok, barátok és a sajtó előtt tartott a művésznő, egy országos turnéra indul, Széppataki Róza halálának 136. évfordulója alkalmából.

*


Édes Rózám (Déryné szerelmei)
Helyszín: Magyar Színház
Rendező: Őze Áron
Író: Fráter Zoltán
A darab bemutatásának időpontjáról még nincs információ.
A művésznő hivatalos honlapja: www.csomorcsilla.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei