2008. május 30.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

József és a színes szélesvásznú álomkabát - Újra a Madách műsorán

Egy teljes egészében felújított darab főpróbáját tartották meg május 23-án a sajtóközönség előtt a Madách Színházban. Az újra rendezett és díszletezett darab minden részletében megújult. A régi nevek közül alig találkozunk ismerősökkel. Egyedül a rendező személye (Szirtes Tamás) változatlan, akinek Szerednyey Béla nyújtott segítséget, aki annakidején szerepelője volt a műnek, amiben nemcsak a díszletek lettek sokkal színesebbek, hanem a zenéje is.

Az eredeti musicalt 1991-ben már színre vitte a Madách Színház társulata ugyancsak Szirtes Tamás rendezésében. Akkor olyan színészekkel, mint például:
József: Paudits Béla, Fáraó: Vikidál Gyula, Komár László; Narrátor 1.: Szerednyey Béla; Narrátor 2.: Hűvösvölgyi Ildikó; Jákob: Zenthe Ferenc(†); Potifár: Lőte Attila; Potifárné: Kökényessy Ági; Ruben: Kautzky Armand.A mostani előadás azonban nagyon sokban különbözik az akkoritól. A díszletet most Kentaur tervezte, a jelmezeket Rományi Nóra alkotta, a koreográfiát Tihanyi Ákos készítette. Az előadás zenei vezetője Kocsák Tibor és Zádori László, a dramaturg Springer Márta. Nagyzenekar játssza a zenét és gyermekkórus is megszólal, a gyakorlatilag teljesen új előadásban. A narrátorokból kettő helyett egy lett, és mesélővé avanzsálódott. A gyerekkórus pedig a mese hallgatója, és időnként táncra perdülnek a szereplőkkel.
A musical szövegét egykor Blum Tamás fordította magyarra. Időközben Andrew Lloyd Webber egy új dalt, a Szívkirályt írt a darabhoz, valamint újdonságként elhangzik Tim Rice verse is. Webber első musicaljeként számon tartott darab megérett a restaurálásra (persze nemcsak nálunk, hanem Londonban is felújították az idei évadban).Webber nagy musicaljét hármas szereposztásban mutatják be május 30-án, 31-én és június 1-jén. Ezért egyes szerepeket más-más előadótól láthat a nagyközönség.Számomra mind Polyák Lilla, mind Nagy Sándor játéka meggyőző volt. Eleinte ugyan féltem, hogy nem hozzák az előző generáció színvonalát, de a második felvonás végére kénytelen voltam beismerni, hogy ez az előadás, ez a felállás jó, és sikeres lehet. Az új zenei elemek színesebbé tették, a kiemelkedő színpad, és a látványos, tükrös háttér pedig jól ábrázolja Kánaán és Egyiptom világát. József testvérei és a Fáraó is többet énekelhetnek, ezáltal váltva valóságosabbá számunkra a történetet. Az új zene átível földrészeken, van ahol country jellegű, de akad hawaii, mexikói, és párizsi sanzon is, a fáraó most is Elvis Presley alakját formázza meg. A testvérek énekét egy dupla öltözettel toldották meg, felül a kabát, amit levéve előtűnik a nemzeti viselet. A musicalben több a vicces elem, egyes részletek kacagtatóbbak. A gyerekek nagyon lelkesen és ügyesen mozognak, igazán jól énekelnek és nagy szimpátiával viseltetnek József iránt. Az előadás vége a történettel nem fejeződik be. A meghajlásokat és visszatapsolások ideje alatt hallható a Megamix, amely a musical nyolcperces keresztmetszete.

A teljes szereposztás:

József: Serbán Attila, Puskás Péter, Nagy Sándor
Narrátor: Polyák Lilla, Ladinek Judit, Gallusz Nikolett
Fáraó: Gesztesi Károly, Gáspár László, Posta Victor
Jákob: Koltai János, Lőte Attila
Putifárné: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit
Ruben/Putifár: Ömböli Pál, Barát Attila György
Juda: Arany Tamás, Szente Vajk
Simeon: Weil Róbert, Sándor Dávid
Levi / Pék: Ádok Zoltán, Balog János
Naftali/Pohárnok: Barabás Kiss Zoltán, Csórics Balázs
Iszakar: Ködmen Krisztián
Dán: Kiss Ernő Zsolt
Aser: Parti Péter
Zebulon: Radványi Attila
Gád: Petke Balázs
Benjamin: Gellai Gábor, Lakatos Tamás

*


József és a színes szélesvásznú álomkabát
Szerző: Andrew Lloyd Webber
Rendező: Szirtes Tamás
Díszlet: Kentaur
Jelmez: Rományi Nóra
Koreográfia: Tihanyi Ákos
Zenei vezető: Kocsák Tibor és Zádori László
Dramaturg: Springer Márta
Helyszín: Madách Színház 1073 Budapest, Erzsébet krt. 29-33.
Bemutató: 2008. 05.30; 05.31; 06.01 és júniusban folyamatosan
Jegyárak:1000 és 5900 Forint között
Jegypénztár: 1073 Budapest, Erzsébet krt. 31.
Telefon: 478-2041
A Madách Színház honlapja: www.madachszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Napvilág.Net 2008-05-30 19:03:19
Köszönjük az észrevételt, a hibát javítottuk.
nem
regisztrált
rs 2008-05-30 16:16:50
Valamint Nagy Balázs és Héger Tibor sem játszanak a darabban...
nem
regisztrált
Sára 2008-05-30 14:31:55
Miller Zoltán nem játszik a darabban....
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei