2008. június 18.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Színház nyáron is - a szabadtéri játéké a főszerep

A Szabadtéri Színházak Szövetségének kilenc tagja több mint 30 bemutatót tart ezen a nyáron, és összesen 300 előadással várja a nézőket. Tavaly 250 ezren látták előadásaikat, és azt remélik, kedvező időjárás esetén idén is legalább ennyi nézőjük lesz. A várható programokról egy sajtótájékoztatón számoltak be az illetékesek kedden Budapesten.

Gedeon József, a Szabadtéri Színházak Szövetségének vezetője beszámolt a színházi törvény folyamatban lévő egyeztetéséről is: "Nem fogadtuk el, ahogyan a korábbi változatokban említettek minket, de az utóbbi verzió már sokkal bővebben foglalkozik velünk. Abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy nincsen fejkvótánk, nincs fix állami támogatásunk, hanem minden fillérért pályáznunk kell".

A szövetség vezetője a kulturális pályázati rendszert kritizálva megjegyezte: "Mikor februárban-márciusban meghirdetjük a műsorainkat, sokszor még egy forint biztos pénzünk sincs, így mindig csak az elmúlt évi költségvetésre építve tudjuk megtervezni a következő évadokat, ami nagyon rizikós".

Az Esztergomi Nyári Fesztivál ebben az évben új helyszínt avat, így augusztus 15-én a bazilika előtti lépcsősoron láthatja majd a közönség Szentpéteri Csilla és a Száztagú Cigányzenekar közös koncertjét - árulta el az Esztergomi Várszínház művészeti igazgatója, Horányi László.
"A másik nagyobb szabású rendezvény az Állami Népi Együttes műsora lesz, míg a Várszínház programjából számomra az egyik legkedvesebb a szabadkai teátrummal közösen bemutatott Szomorú vasárnap című előadás" - vallotta be a művészeti igazgató, majd hozzátette: a gyerekeket is számos program várja, hetedik alkalommal rendezik meg például az Esztergomi Bábos Tábort.

Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója elmondta: "A Határon Túli Magyar Színházak XX. Fesztiválján 24 társulat 58 előadását láthatja a közönség Kisvárdán". A fesztivál versenyprogramját összeállító Szűcs Katalin Ágnes érdekességként említette, hogy tíz kortárs szerző darabja is bekerült a programba, sőt helyben is születik egy előadás: Gyarmati Kata a helyszínen ír darabot, melyet az utolsó napon mutatnak be.

"A Kőszegi Várszínház abban különleges, hogy a város közepén működik, nemcsak a fellegvárban, hanem a teljes történelmi városmag területén" - fogalmazott az intézmény igazgatója. Pócza Zoltán elmondta, hogy a 2008-as Reneszánsz évhez kapcsolódik a Királyi kaland című produkció ősbemutatója. "Mikszáth Kálmán Szelistyei asszonyok című novellájából írt darabot Makk Károly és Lőkös Ildikó, ehhez Lackfi János írt fantasztikus verseket és Sebő Ferenc nagyon jó muzsikát" - beszélt a produkcióról.

Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója a Regionális Összművészeti Központnak helyet adó Reök-palotába is meghívta a fesztivál minden látogatóját. "A palota üzemeltetését is ránk bízta a város vezetése, így egy fantasztikus összművészeti központ jöhetett létre, amely képzőművészeti kiállításoknak, szobaszínháznak, operaszalonnak, beszélgetéseknek ad otthont. A 2007. augusztusi nyitás óta 35 ezren fordultak meg ebben a gyönyörű, szecessziós épületben" - jegyezte meg.

A Szentendrei Teátrum ügyvezető igazgatója, Závodszky Zoltán elmondta: "A megszokott komolyzenei, jazz-, folk- és színházi programokból két nemzetközi produkció emelkedik ki idén". Az egyik ezek közül a francia Le Phun és a Krétakör közös utcaszínházi projektje: "az Európai Unió soros elnökségére készülve a franciák minden tagállammal egy kulturális tandemprojektet hoznak létre, Magyarországgal a Kurázsi papa című előadást, mely Szentendrén készül majd el, és az ősbemutatója is itt lesz".
A másik nagy nemzetközi project a Reneszánsz évhez és a városban nagyon fontos délszláv hagyományokhoz is kapcsolódik: Marin Drzic Dundo Maroje című vígjátékának bemutatója, melyre a szerző születésének 500. évfordulóján kerül sor, Vidnyánszky Attila rendezésében.

Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivált szervező Szabad Tér Színház igazgatójának beszámolója szerint három helyszínen több mint 100 programmal várják a közönséget: előadásaik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Városmajorban és idén először margitszigeti Szent Margit romoknál kapnak helyet.
"Nálunk lesz a Broadway-en is nagy sikerrel játszott, A vörös Pimpernel című musical hazai premierje, míg az operák közül ezúttal a Bánk bánt és a Manon Lescaut-t mutatjuk be a Margitszigeten. Eklektikus megoldásban állítjuk színpadra Shakespeare, illetve Gounod Rómeó és Júliáját, mely izgalmas kísérlet lesz" - árulta el.

"Folytonosan bizonyítanunk kell, mivégre vagyunk: a mi fesztiválunk egy térség életében tölt be fontos szerepet" - beszélt a Zsámbéki Színházi Bázisról Mátyás Irén. A nonprofit szervezetként működő fesztivál igazgatója programjaik közül a Fortedanse-szal közösen létrehozott, Horváth Csaba által rendezett, Evangélium című produkciót emelte ki.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatójaként is kiemelt néhányat nyári programjaik közül: "Négy éve indult a Gyulai Várszínházban a Shakespeare Fesztivál, ahol olyan előadásokat láthatnak a nézők, amilyeneket sehol máshol az országban: a litván Meno Fortas társulat harmadszor látogat a fesztiválra, ezúttal a Macbeth-et hozzák el Gyulára. Érdemes megnézni a Ryutopia Színház előadását, mely a Téli rege színrevitelében a klasszikus shakespearei hagyományokat vegyíti a japán No színház tradícióival. Első külföldi turnéja alkalmából ellátogat Gyulára a Shakespeare's Globe Theatre, de látható lesz többek között a Krétakör hamlet.ws című előadása is".

A Zalai Nyári Színházak vezetői nem tudtak jelen lenni a sajtótájékoztatón, így Pócza Zoltánnal üzenték: az egervári várban idén is várják a nézőket, ezen a nyáron három bemutatóval.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei