2008. június 18.Horváth Krisztina
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tordy Géza lett a Nemzet Színésze

Tordy Géza, Kossuth-díjas, Kiváló és Érdemes művészt, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész- rendezőt választották meg Raksányi Gellért megüresedett helyére a Nemzet Színészei ma délután a Nemzeti Színházban. A díjazott, saját elmondása szerint maga is meglepődött, nem igazán számított az elismerésre.

A Nemzet Színésze címet 2000-ben hívták életre, egyszerre tizenketten viselhetik, egészen életük végéig. A címet a Nemzeti Színház adományozza, a kritériumok pedig a következők: elnyerőjének fő- vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt kellett nyújtania, meg kell haladnia a 62. életévét, illetve négy évtizedet a színészi pályán, vagy 20 évadot - évadonként legalább egy szerepben - a Nemzeti Színház színpadán kellett töltenie.
Az elismerés célja, hogy a nemzeti színjátszás élő művészei közül kitüntesse a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket elért művészeket.

"Nagyon-nagyon meg vagyok hatva és meg vagyok tisztelve. Köszönöm az életnek és a kollegáimnak, elsősorban a színésztársaimnak, mivel tőlük kaptam az elismerést" - fogalmazott Tordy Géza. Arra a megjegyzésre, hogy bár idén ünnepelte 70. születésnapját, a nemzet színészei közül ő a legfiatalabb, Tordy Géza felidézte: "Alföldi Robi rendezte három éve a Micimackót egy csomó nagy színésszel, akik közül többen már nem élnek, többek között az én nagy-nagy barátom, Darvas Iván. Én voltam a legfiatalabb köztük, akkor 67 éves, nézegettem őket, akik közül sokat még gyerekként bámultam a színházban, aztán pályatársuk lettem, és akkor is, ugyanígy mint most, elcsodálkoztam azon, hogy én vagyok a legfiatalabb."

Az első alkalommal 2000. augusztus 22-én odaítélt címet Agárdy Gábor, Berek Kati, Bessenyei Ferenc, Darvas Iván, Garas Dezső, Kállai Ferenc, Lukács Margit, Máthé Erzsi, Psota Irén, Raksányi Gellért, Sinkovits Imre és Törőcsik Mari kapta meg. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006 elején Szabó Gyula örökölte meg. 2006 szeptemberében Zenthe Ferenc helyére Király Leventét választották meg. Utoljára - szinte napra pontosan - egy évvel ezelőtt Bodrogi Gyuláról döntöttek a művészek, miután Darvas Iván elhunyt.

Tordy Géza 1938. május 1-én született Budapesten. Színészi pályája 1956-ban kezdődött Kaposvárott, majd egy évvel később Szegedre szerződött. Ezután a Magyar Néphadsereg Színháza, illetve a Vígszínház tagja lett. 1963 és 1967 között a Madách Színház társulatát erősítette, majd visszatért a Vígszínházhoz. 1992-től a Győri Nemzeti Színház prózai tagozatának művészeti vezetője volt, 1995-től a Budapesti Kamaraszínház főrendezője, s immáron 26 esztendeje a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei