2008. július 26.Nádor Gábor
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jövőre, veled, ugyanitt 2 - egy nagyszerű páros a Madáchban

A hatvanadik születésnapját nemrég ünneplő Gálvölgyi János, és az örökké fiatal Hernádi Judit "felelős" azért a fergeteges előadásért, amit a Madách Színházban láthat a nagyközönség. Jövőre, veled, ugyanitt 2 címmel 2007 november 30. óta van műsoron a darab, mely méltó folytatása a Schütz Ila és Sztankay István páros által előadott műnek.

Az eredeti történet két szereplője egy férj és egy feleség, akik évente egyszer két napra összejönnek. Eddig még nem is lenne gond, csakhogy a férfi valaki másnak a férje, a nő pedig valaki másnak a felesége. A romantikus történetet rengeteg bölcsesség szövi át, mindamellett humoros, és elsősorban azon alapszik, hogy a titok csak kettőjüké, és az őszinteség mindennél fontosabb. A mostani darab, vagyis a második rész jelenidejében 25 éve tart a házasságtörés, és a darab a szeretők elkövetkező 19 évét követi végig.

Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című darabját 1978-ban mutatta be először a Madách Kamara, s rögtön sikert aratott. Több, mint ötszáz előadást élt meg a különös viszony története a színpadon; jelentősége ezen felül pedig abban áll, hogy egy olyan párost hozott össze, amely a köztudatban azután mindörökre megmaradt: Sütz Ilát és Sztankay Istvánt. A két színész játékával meghódította a közönséget, s a darab Szirtes Tamás rendezése nyomán vált igazán nagyszerűvé. Mivel a Jövőre, veled, ugyanitt szerte a világon zajos sikereket aratott, Slade nem tétlenkedett: megírta a folytatást, ami hasonló nyomon halad, mint az első rész.

A mostani felállás is fantasztikus. Gálvölgyi János (George) folyamatos megújulásokon megy keresztül. Felesége halála után is képes talpon maradni, összeáll egy nála sokkal fiatalabb lánnyal, majd közös gyermeküket neveli, amikor a lány otthagyja. Hernádi Judit (Doris) a magát mindig toppon tartó családanya, aki műsort vezet, tanul és könyvet ír. Újra és újra visszautasítja George házasság ajánlatait, mivel rendületlenül hiszi, hogy családjának szüksége van rá. Azonban lánya drogfüggő lesz, majd hiába a folyamatos rehabilitáció, megszökik otthonról. Házassága azután fut végképp zátonyra, hogy férje elolvassa frissen kiadott könyvét, ami természetesen a több évtizede tartó titkos találkákról szól. A sors fintora, hogy George különös élete is ebben az időben érne révbe, azonban kettőjük kapcsolata annyival többről szól, hogy képesek mindent félredobni azért, hogy valami új részesévé váljanak egymás által.

Az előadás sikerét az is mutatta, hogy a csattanós poénok a teljes közönséget megnevetették, egyesek már-már asztmásan fulladozva adtak hangot tetszésüknek. A két felvonásos darab a szünettel együtt majd' három órán át tartott, de annyira magával ragadó volt, hogy ez a nézőknek fel sem tűnt.

Sajnálatos módon a telefon kikapcsolása még mindig gondot okoz az emberek nagy részének. Ez a függőség mindaddig nem zavaró, amíg a szünetben visszakapcsolt készülékek a második felvonás alatt el nem kezdenek csörögni. A másik problémát azok a nézőtársak okozzák, akik a mozizáshoz szokva a stáblista megjelenésével együtt felpattannak a székükből és távoznak. Sajnos ezek a személyek a színészek meghajlását, a taps idejét már nem bírják türelemmel végig ülni, a ráadás élvezetét rombolva ezzel nézőtársaik számára.
Mindezek ellenére a darabot mindenképpen érdemes megnézni, hiszen ami a színpadon folyik, azt mindenkinek látni kell, mert nem hiszem, hogy valaha is lesz még egy ilyen remek páros, mint amilyet Hernádi Judit és Gálvölgyi János alakít.

***


Bernard Slade:Jövőre, veled, ugyanitt 2
Műfaj: romantikus vígjáték
Fordította: Debreczeni Júlia
Szereplők: Hernádi Judit, Gálvölgyi János
Díszlettervező: Horesnyi Balázs
Jelmeztervező: Tordai Hajnal
Dramaturg: Springer Márta
A rendező munkatársa: Kutschera Éva
Rendező: Szirtes Tamás
Következő előadások: 2008. szeptember 22., 23., 24.
Jegyárak: 700-3900 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei