2008. augusztus 6.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ghymes - Benyovszky táncprodukció a Szegedi Szabadtéri Játékokon

A Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége egyedülálló produkcióra számíthat augusztus 9-én és 10-én. A XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál záróeseményeként Benyovszky címmel látványszínházzal kápráztatják el a Dóm térre látogatókat a szervezők. A Ghymes zenéjére magyar és külföldi táncosok adják elő Zsuráfszky Zoltán koreográfiáját.

Gróf Benyovszky Móric Ágost, a XVIII. század egyik legjelentősebb világutazója és felfedezője kalandos életet élt. Elképzeléseivel meghaladta saját korát, utazásaival megelőzte a franciákat és többször megválasztatta magát uralkodónak. A felvidékről származó magyar arisztokrata utazásai során eljutott Madagaszkár szigetére, melyet gyarmatosított. Benyovszky a kalandozások mellett jelentős tudományos megállapításokat is tett, melyeket emlékirataiban rögzített: értékes információkat szolgáltatott Madagaszkár szigetéről, említést tett Szent Lőrinc szigetéről és a Bering-tengerről, Szaharinról szigetként és nem félszigetként írt. Benyovszkynak nem csak élete, de halála is érdekes volt: életét a franciákkal vívott harcban veszítette el, akik korábban megbízói voltak.

Ha valaki olyan kalandos életet élt, mint Benyovszky, nem csoda, hogy élettörténete a XXI. században megihlette a Benyovszky táncprodukció alkotóit. Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója 2006-ban kérte fel a mű megírására a szerzőket. Az előadás egyik különlegessége, hogy a 25. születésnapját ünneplő Ghymes együttes élőben adja elő a Szarka Tamás által írt zenét.

A produkció rendező-koreográfusa, Zsuráfszky Zoltán ezúttal a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál táncosaival dolgozik. Zsuráfszky Zoltán, Vincze Zsuzsa mellett a forgatókönyv létrehozásában is közreműködött. Az előadáson négy magyar tánccsoport lép színpadra: a Szeged Táncegyüttes, a nyíregyházi Figurás Táncegyüttes, a budapesti Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes. A produkcióban, mely nagyszabású és nemzetközi, a világ különböző országaiból (Afrika, Franciaország, Lengyelország, Oroszország) vesznek részt táncosok.

További érdekesség, hogy a főszerepet nem egy, hanem két művész játssza egy előadáson belül: Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész.

Az előadás után is érdemes a helyszínen maradni, mivel az előadás befejeztével az esemény még nem ér véget: a nézőknek is lehetőségük lesz táncolni a Dóm téren illetve az Aradi vértanúk terén.

***


Benyovszky - Táncjáték két részben
Helyszín: Szeged, Dóm tér
Időpont: 2008. augusztus 9., 10. 21:00
Esőnap: 2008. augusztus 11.
Jegyárak: A jegyek ára szektorok szerint változó: 1900 - 6000 Ft
Bővebb információ: www.ghymes.hu, www.szegediszabadteri.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei