2008. augusztus 14.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Star Trek hős Patrick Stewart és a Ki vagy doki sztárja a Hamletben

"Az űr a legvégső határ" - mondta Patrick Stewart a Star Trek sorozat felvezetésében, Varga T. József magyarhangjával. Talán mégis lehetséges messzebbre menni, mint a csillagos ég. A világhírű angol színművész ezúttal a múltba kalauzolja el a színház szerelmeseit a Hamlet legújabb feldolgozásában.

Shakespeare legismertebb és leghosszabb drámáját szinte minden színházat üzemeltető ország műsorára tűzte már, a benne szereplő színészek számát összeszámolni is lehetetlen. Michael Billington brit kritikus néhány héttel ezelőtt összeállította a darab legelismertebb címszereplőit, talán nemsokára egy új nevet tűzhet a listához, David Tennantét.

Tennant számos kisebb-nagyobb szerepben tűnt fel az elmúlt húsz évben, a magyar közönség számára azonban a "Ki vagy, doki" (Doktor Who) retro-sci-fi sorozat különc doktoraként vált ismertté. A most indult és novemberig, majd kis szünetet követően jövő év januárig tartó előadássorozatban Hamlet alakját megformáló harminchét éves színészt eddig is több díjjal jutalmazták, ez a szerep viszont a tényleges kritikai elismerést is meghozhatja neki a kiemelkedően színház-rajongó Angliában.

Egészen biztosan méltó társ lesz David Tennant számára Patrick Stewart, aki kettős szerepkörben lép színpadra az RSC (Royal Shakespeare Company) társulatában. Ő játssza a testvéráruló Claudiust, valamint Hamlet édesapjának szellemét is. Nem jelent új élményt Stewartnak Claudius karaktere, egy 1980-ban készült BBC-s Hamlet-feldolgozásban már eljátszotta Shakespeare gonosz dán királyát.

Gregory Doran rendező - egyben az RSC vezetője - nagyon jól választott, mikor a Hamlet előadása és a két főszereplő mellett döntött, szinte az összes jegy elfogyott már elővételben a darabra, a megmaradtak - átszámítva - pedig nagyjából százezer forintos áron kaphatóak Londonban.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei