2008. augusztus 31.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

78 évesen elhunyt Schäffer Judit, a Pál utcai Fiúk jelmeztervezője

Életének 78 életévében elhunyt Schäffer Judit Jászai Mari- és Kossuth díjas jelmeztervező. Számos színház, köztük a Nemzeti és a Kamaraszínház munkatársa is volt. Több neves filmhez fűződnek tervezései, így például a Pál utcai fiúkhoz, vagy az Isten hozta őrnagy Úr!-hoz.

Schäffer Judit életének 78 életévében hunyt el augusztus 27-én. 1931-ben született Budapesten, diplomáját az Iparművészetin szerezte 1954-ben, Nagyajtay Teréz növendékeként.

Jelmeztervezői pályáját a Magyar Néphadsereg Színházában kezdte, majd 1956-tól a József Attila Színház tervezőjeként dolgozott. Később a Magyar Állami Operaház, a Kamaraszínház, és a Nemzeti Színház is tagjai közt tudhatta.

Munkájában elhivatott volt, minden darabhoz a színészekre magukra (jellemükre és karakterükre) ötlötte ki ruhakölteményeit. Hitvallása szerint hiába ugyanaz a darab, hogyha egy teljesen más színész játssza. Nagyban befolyásolja a szereplő személye, hogy milyen ruhát kell tervezni neki.

Több neves filmhez is csinált jelmezeket, ilyen a Molnár Ferenc regényéből készült Pál utcai fiúk, vagy Örkény István Tóték című könyvének vászonra vitt mása az Isten hozta őrnagy Úr!. Schäffer Juditnak komoly szerepe volt a hatvanas-hetvenes éves jelmeztervezésének kibontakozásában.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei