2008. szeptember 28.Gergely Csaba
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Új színház áll majd az Erkel helyén

Az Erkel Budapest mindmáig legnagyobb színháza. Miután nemrég kiderült, az épületnek komoly szerkezeti hibái vannak, életveszélyessé nyilvánították. Mostanra eldőlt, lebontják a régi épületet, és egy új épületegyüttes áll majd a helyén. Opera-, és balettelőadásoknak ad majd otthont.

Az eredeti épület 1911-ben, a Népopera névre hallgatott. A szokatlanul puritán megjelenésű épületet a kor neves építészei álmodták meg. 2400 főt befogadó nézőtere a mai napig a legnagyobb a fővárosban. Ahogy az lenni szokott, a történelem ezt is magával sodorta, volt művelődési ház, varieté, mozi, sőt az 1930-as években bokszmeccseket is rendeztek itt. Erkel Ferenc nevét csak 1953-tól viselte, mint az Opera kistestvére.
2007-re olyan állapotba került, hogy a vizsgálatok során kiderült, az épület állapota életveszélyes, és 2007. július 9-én bezárt. Akkor még úgy tűnt, a következő szezonra kinyit.

A jelenlegi döntést a kormánykabinet hozta meg, azzal indokolva, hogy a felmerült megoldások közül ez tűnt a legcélszerűbbnek. Jelen állás szerint a színházat lebontják, telkét megnövelik, és egy új, többfunkciós létesítmény áll majd a helyén. Ez nemhogy pótolja majd a régit, de jócskán túllépi azt. A mai kulturális élet számára elengedhetetlen helyszíneket ötvözheti, s ezzel a közönség kedvelt célpontjává válhat.


Sokan ragaszkodnak a régi épülethez, vagy annak patinájához. Szerintük a színház állapota nem válságos, inkább spekulációt sejtenek mögötte. Tény azonban, hogy a tavalyi bezárást követően felmerülő esetleges megoldások közül ez az, amelyik hosszú távon kifizetődő, és új, modern megjelenésével turisztikai célpont is lehet. Kár, hogy előbb le kell rombolni a múltat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei