2008. október 25.Számel Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nézőpont Színház a MERLINben - Szent Johanna

2006 őszén Erdélyben első alkalommal jött létre egy olyan színházi társulat, amely eltérően az eddigiektől, nem a már jól ismert kőszínházi világ felé kacsintgat, hanem az európai piacon már ismert és igen közkedvelt magánszínházi struktúrát követi. Ezúttal a Nézőpont Színház, a Jászai Mari Színházzal és a MERliN Színházzal közösen állítja színpadra G.B. Shaw: Szebt Johanna című darabját.

A Nézőpont Színház alapítótagjai (Kroó Ádám, Magyari Tekla, Tamás Kinga) egy olyan székelyudvarhelyi központú színházat hoztak létre, amely a térségünk és közvetlen környezetünk értékeit befogadó alapállása miatt, mind a műsorstruktúrájával, mind szellemiségével, mind pedig konkrét tartalmával azt célozza meg, hogy hasznos olvasztótégelyévé váljon a különféle határainkon túli és az országon belüli színházi törekvéseknek.

A kultúra ma, amikor már pillanatok sem választanak el bennünket az egységes Európától, egyre inkább kulcskérdéssé válik. Miközben a mostani és a leendő tagállamok között leomlanak a különféle gazdasági, szociális, nyelvi és egyéb határok, rendkívül fontos, hogy a kultúránk, legjobb tradícióink egy teljes globalizációban ne semmisüljenek meg nyomtalanul. A cél: a különféle tehetségek, irányzatok kohójában kikristályosítani azt az anyagot, amelyet már nyugodtan hozzáadhatunk az európai értékekhez. Mert nem ellentétesek azokkal. Mert elég szilárdak ahhoz, hogy vegyülve is fennmaradjanak.

A Nézőpont Színház, a Jászai Mari Színház és a MERliN Színház közös produkciója, a Szent Johanna főszerepében a POSZT-díjas Bartsch Katát láthatja a közönség. Johanna történetét, mint egy passiójátékot, újra és újra játszani kell, hogy az emberi silányság, a megalkuvás, a hataloméhség ne válhasson természetessé - állítják az alkotók.

Johanna természeti csapás. Földrengés az angoloknak - tornádó a franciáknak. Általa fölragadva, mintegy véletlenül épp oda jutnak, ahová már nem is álmodták: a győzelembe. A darabot Hargitai Iván rendezte.

***


G.B. Shaw: Szent Johanna
Helyszín: Merlin Színház
Időpont:
2008. október 29. szerda 19.00 - BEMUTATÓ
2008. november 19. 19:00
2008. november 20. 19:00
2008. december 1. 19:00
Bemutató a tatabányai Jászai Mari Színházban: 2008. október 31. 19.00
Szereplők: Bartsch Kata, Kroó Ádám, Viola Gábor, Elek Ányos, Tamás Kinga,
Magyari Tekla, Bacskó Tünde
Fordító: Ottlik Géza
Dramaturg: Szilágyi Eszter Anna
Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Nagy Fruzsina
Zene: Pejtsik Péter
Koreográfus: Lengyel Péter
Rendező: Hargitai Iván
Jegyár: 2000 Ft

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei