2008. október 31.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Nemzeti Színház novemberi programajánlója

A Nemzeti Színház novemberi előadásai igazán színes programot kínálnak a közönségnek. Alföldi Róbert rendezésében megtekinthető az Oresztész. A Szépművészeti Múzeummal való együttműködés lehetővé teszi a beavató esték létrejöttét, ahol a közönség megismerheti a színmű világát. Ezen kívül még számos program várja az érdeklődőket novemberben is.

Euripidész: Oresztész

Agamemnón hazatért a trójai háborúból, felesége, Klütaimnésztra szeretőjével, Aigiszthosszal meggyilkolta. Agamemnón és Klütaimnésztra fia, Oresztész, hogy bosszút álljon apja halálán, megöli anyját, és a szeretőt. Argosz népe halállal sújtja Oresztészt, és a gyilkosságban is társ nővérét, Élektrát.

A színmű Alföldi Róbert rendezésében látható. A drámát Karsai György klasszika-filológus nyers-fordította, Térey János költő pedig a mai köznyelv fordulataival, képeivel, kifejezéseivel beszélteti a szereplőket, az időmértékes verselés formáját szigorúan megtartva.

Időpont: 2008. november 21. 19:00
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Nagyszínpad

Mozart - Schikaneder: Varázsfuvola

Mozart és Schikaneder gyönyörű történetét a súlyos próbatételeket vállaló fiatalokról, akik tiszta szerelmükkel örök fényességet hoznak a világra, a HoppArt Társulat meséli el. A társulat tagjai a Színház és Filmművészeti Egyetem zenész-színész szakán, 2007-ben végzett hallgatókból kerültek ki.

Időpont: 2008. november 30.
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem


Vojnich Erzsébet festőművész kiállítása az Előcsarnokban

A Munkácsy-díjas képzőművész kiállításának célja, hogy a belépő számára egyértelmű legyen, hogy itt többféle, akár vitára ingerlő művészi megközelítés létezik, létezhet egymás mellett. Az új gondolkodás és párbeszéd első lépése El Kazovszkíj volt. A továbblépésre ezúttal Vojnich Erzsébet festőművészt kérték fel. A művész alkotását Rényi András esztéta mutatja be.

Megnyitó: 2008. november 20. 17:30
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Előcsarnok


Mars cím nélkül (Untitled Mars)

Tudomány kontra fikció, ez a témája az amerikai-magyar koprodukcióban készült előadásnak, melynek gerincét egyfelől Philip K. Dick Időugrás a Marson című 1964-es, az elképzelt Marson játszódó regénye adja, másfelől az MIT fizikus és kutató hallgatóival és professzoraival, illetve magyar kollégáikkal készült interjúk.
Az elmúlt öt évben az egyik legsikeresebb fiatal amerikai rendező, Jay Scheib munkáiban transzdiszciplináris műfajokra összpontosított. A Mars cím nélkül magyar és amerikai színházművészek és intézmények közötti földrajzi határokat és műfajokat feszegető koprodukció, melynek során Jay Scheib és Merényi Anna, illetve a Pont Műhely két budapesti produkció után először készített előadást az Egyesült Államokban. Eredeti helyszínén, a rangos New York-i Performance Space 122-ban három hétig volt műsoron az Untitled Mars.

Időpont: 2008. november 28. 19:00, november 29. 15:00 és 19:00
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad


Beavató színházi este a Szépművészeti Múzeumban

A beavató színházi esteken a nézők átfogóbb képet kapnak arról a korról, melyben a színmű keletkezett, így közelebb juthatnak az adott mű világához.
2008-ban 100 éves a Szépművészeti Antik Gyűjteménye, ezért különösen jó alkalom ez a két intézmény együttműködésére. A Nemzeti Színház bemutatja Euripidész Oresztészét, az
erre az alkalomra készült és a Nemzeti Színház Színműtár című könyvsorozatában
megjelenő új fordításban és beavató estjével részt vesz a Szépművészeti Múzeumban egy héten át zajló programsorozatban. A premieren, november 21-én maga Euripidész is megjelenik, egy estére látható lesz a Színház Előcsarnokában az Antik Gyűjtemény egyik értékes darabja, az Euripidészt ábrázoló római kori szoborportré.

Időpont: 2008. november 18. 19:00
Helyszín: Budapest, Szépművészeti Múzeum
Makszim Gorkij: Vassza Zseleznova

A Vassza Zseleznova az 1905-ös polgári forradalom után, az 1917-es szocialista forradalom előtt játszódik. Vassza Zseleznova egyedül vezeti hajózási vállalatát. Kemény jellemű, okos, a pénzzel is tud bánni. Tehetséges ember, de kicsúszik alóla a világ. A család férfitagjai alkalmatlanok, a gyerekei életképtelenek. Forradalmár menye életidegen. Az unokája öt éves. Hogy mi lesz belőle, mit tud kezdeni a szülei vagy az ő örökségével, már nem tudja meg.
Makszim Gorkij műve Zsótér Sándor rendezésében tekinthető meg.


Bertolt Brecht: A kivétel és a szabály

Bertolt Brecht A kivétel és a szabályt 1930-ban kezdte el írni, és 1932-ben fejezte be. Az ősbemutatója 1938-ban volt, egy palesztinai kibucban, héber nyelven.
A kereskedő Karl Langmann jó kövér üzletet akar kötni Urga városában. Az út sivatagon át visz, ezért vezetőt fogad és egy kulit, aki a csomagokat cipeli. A vezetőt elbocsátja, mert az túl emberségesen bánik a kulival. Rosszul tette, mert a kuli nem ismeri az utat. Az ember nem lakta vidéken ketten maradnak. A kereskedő fél a kulitól, mert embertelenül bánt vele. De a kulinak ez megszokott, csak attól fél, hogy a kereskedő őt is elzavarja. A kereskedő feltételezése szerint jogos és ésszerű a kuli részéről, ha agyon akarja ütni. Egy gyanúsnak vélt mozdulatra lelövi a kulit. Amikor a bíróságon kiderül, hogy a kuli csak vizet akart neki adni, azt mindenki érthetetlennek találja. Igazuk van. A kulinak agyon kellett volna ütni a kereskedőt.

Bemutató: 2008. november 22.
Helyszín: Budapest, Nemzeti Színház, Kaszás Attila Terem

***Bővebb infó: www.nemzetiszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei