2008. november 12.Brávácz Alexandra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Conor McPherson: Tengeren - Új bemutató a Bárka Színház Stúdiójában

December 19-én kerül bemutatásra a Bárka Színház Stúdiójában Conor McPherson Tengeren című darabja. A különös és nyomasztó történetből készült előadás az ifjú rendező, Göttinger Pál keze nyomán látható majd, a főszerepben Ilyés Róberttel és Mucsi Zoltánnal. További bemutatók december 20-án és 28-án lesznek.

Conor McPherson 1971-ben született, kortárs ír szerző és rendező. Korunk egyik legjelentősebb alkotója, darabjait a világ szinte összes színpadán műsorra tűzik. Sósvíz című filmje 2000-ben a Berlini Filmfesztiválon Panoráma díjat kapott. A The Seafarer című darabját a londoni Nemzeti Színház 2006-ban mutatta be, majd 2007 decemberében a Broadway-en debütált, mindkét esetben McPherson volt a rendező. Rengeteg díjat nyertek, az előadások óriási sikert arattak. 2008 májusától a dublini Abbey Színház is játssza, jövő év januárjában pedig a washingtoni The Studio Theater-ben adják majd elő.

Van Dublin fölött a hegyen egy erődszerű, elhagyott épület, kicsi ablakokkal, vaskos falakkal, templomra, várra egyaránt hasonlító ház. Ez a Hellfire Club, ahol az ördög kártyán nyerte volna el a monda szerint az ott tivornyázó angol urak lelkét valamikor régen. Éjszaka volt, zúgott a szél, és az urak társaságába kicsit részeg, de elegáns, ismeretlen úr érkezett, hogy melegedne meg egy kicsit, mielőtt továbbindul. Le is telepedett, majd be is szállt a kártyajátékba, és csöndes, de magabiztos tehetséget árulva el, sorra nyerte a köröket. Egyre nagyobbak lettek a tétek. Mikor egyik áldozata véletlen leejtett egy kártyát, lehajolva halálra váltan vette észre a pislákoló fénynél, hogy vendégüknek patái vannak. Mikor rémülten felegyenesedett, az ördög, egy szempillantás alatt felröppent és eltűnt egy tűzgömbben, kénköves bűzt hagyva maga után.

A Tengeren Szenteste játszódik Dublin egyik tengerparti, északi külvárosában. A történet középpontjában James "Sharkey" Harkin áll, aki együtt él öregedő, vak testvérével Richard Harkin-nal. Ezen az estén összegyűlnek barátaikkal pókerezni. Szánalmasságuk, vesztességük, az életüket rajtuk állandóan számonkérő külvilág elöl zárkóznak be házukba, a biztonságosnak vélt helyre. A kinti viharból egy idegen érkezik...

Göttinger Pál rendező 1983-ban született Budapesten. 2007-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező szakán. Martin Crimp Attempts on her Life című darabjából készített a.N.N.a című előadásáért a legjobb rendező díját kapta a XIV. Alternatív Színházi Szemlén.

***


Conor McPherson: Tengeren
Helyszín: Bárka Színház, Stúdió
Bemutató időpontja: 2008. december 19.
Szereplők: Ilyés Róbert, Mucsi Zoltán, Gados Béla, Dévai Balázs, Kálid Artúr
Rendező: Göttinger Pál
Díszlet: Sebő Rózsa
Jelmez: Kovalcsik Anikó
Asszisztens: Ivánovics Beatrix

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei