2008. november 13.Tarda Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája

A Jászai Mari Színház 2008. november 28-án tartja következő bemutatóját. Fernando de Rojas drámája alapján Lőrinczy Attila írta újra a Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája című darabot. Lőrinczy Attila, e több, mint ötszáz éves történetet Margitai Ági számára, az ő varázslatos személyiségére és kivételes színészi képességeire koncentrálva, afféle jutalomjáték gyanánt fogalmazta újra.

Az új előadás üdítő újdonság lehet a színházak kínálta országos műsorban, talán mert itthon ez az izgalmas történet jószerivel ismeretlen, vagy mert Lőrinczy Attila remek szövegkönyvet írt belőle, esetleg mert az előadás Margitai Ági jutalomjátéka, és emellett egy rendkívüli tehetségű társulat verbuválódott, és az sem utolsó szempont, hogy a darabot Harsányi Sulyom László és Novák Eszter közösen rendezte.

Rojas 1499-ben kiadott huszonegy felvonásos könyvdrámáját az irodalomtörténet a spanyol Rómeó és Júliaként tartja számon.

A műben, miképp a korban is, egyszerre jelenik meg a pogány életöröm és az elragadtatott vallásosság. Tébolyult szerelmesek, haszonleső és mafla szolgák, élni vágyó kis kurvák és gátlástalan katonák hajszolják egyre vad vágyaikat. A történet középpontjában pedig Celestina, az öreg kerítőnő áll, ki boszorkányos ügyességgel szálazza szét és bogozza össze a sorsfonalakat.

Az ifjú Calisto őrülten szerelmes a szépséges és elérhetetlen Melibeába. Nem eszik, nem alszik, csak rajong és dalokat költ. Szolgái, kik vele együtt nélkülöznek, már nagyon unják gazdájuk nyavalygását. Elhatározzák, hogy Celestinától kérnek segítséget. Celestina - aki különben lányokat futtat - munkához is lát, hogy minden bűbáját latba vetve összeboronálja a szerelmeseket, s ezzel mindenféle mulatságos és rémisztő bonyodalom veszi kezdetét.
Lesz sírás és kacagás, folynak a könnyek és folyik a bor, lesz zene, tánc, dalolás, olykor pedig fogak csikorgatása.

A 2008-as reneszánsz év alkalmából az alkotók megkísérlik újragondolni ezt a nagy, és a magyar közönség számára jószerivel ismeretlen történetet. Az előadást 16 éven felüliek számára ajánlják!

***


Celestina avagy Calisto és Melibea tragikomédiája
Helyszín: Tatabánya, A Közművelődés Háza
Bemutató: 2008. november 28. 19.00 Tatabánya, A Közművelődés Háza
További előadások: november 29. 19 óra és december 13. 20 (!) óra Tatabánya, A Közművelődés Háza

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei