2008. december 2.Pilisy Csenge
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hírlap-Színház: Újsághírek a színpadon a Gárdonyi Géza Színházban

Hírlap-Színház címen új sorozatot indít az egri Gárdonyi Géza Színház. A Heves Megyei Hírlap aznap megjelenő cikkeiből készül előadás, melyet Máté Gábor rendez a Stúdiószínpadon december 8-án, és 15-én, hétfőn este 7 órától láthatnak a nézők. A rendezőt Pilisy Csenge kérdezte a darabról.

- Miért fogott ilyen izgalmas kísérletbe? Vannak ennek már előzményei?

Régi tervemet szeretném megvalósítani az újság vagy ezúttal - utalva a Heves Megyei Hírlapra - a Hírlap színházzal. Ezt a műfajt magam már egyszer kipróbáltam több, mint tíz évvel ezelőtt a zalaszentgróti előadóművészeti táborban. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy Halász Péter a Katona József Színház Kamrájában egész sorozatot hozott létre ebből az ötletből.

- Hogyan áll majd össze egy ilyen rendhagyó előadás?

Terveim szerint vasárnap azzal kezdjük a munkát, hogy a hétfőn megjelenő Heves Megyei Hírlap cikkeit elolvassuk, kiválasztunk belőle egy témát (néha többet), és a színészcsapattal, a dramaturg Sirokay Borival tulajdonképpen egy színdarabot hozunk létre, alszunk egy keveset, próbálunk egészen az előadás kezdési időpontjáig. Majd egyszer, egyetlen egyszer bemutatjuk a másfél nap alatt bepróbált előadást. Igazi érdekessége az lesz, hogy a nézők amit reggel olvasnak, estére színpadon dráma formájában láthatják, ráadásul várhatóan olyan témák kerülnek majd feldolgozásra, ami az egri embereket közvetlenül érinti.

- Mennyire lehet ezt próbálni, mennyire bízzák a spontán színészi alakításra?

Természetesen nem lehet kizárni, hogy sok spontán alakítás legyen, ez részben következik az alapötletből. A helyzetet megkönnyíti, hogy azok, akik az előadásokat létrehozzák, velük hasonló módszerekkel hoztunk már létre előadásokat, ha nem is ilyen rövid idő alatt. Terveim szerint az alapcsapat mindig kiegészül majd olyanokkal, akik a szóbajövő hírek alapján a szereposztáshoz feltétlenül nélkülözhetetlenek lesznek. A színészektől ez a munka rendkívüli összpontosítást igényel majd, próbálni lehet, és kell is, mint fentebb említettem, az előadás kezdési időpontjáig.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei