2008. december 27.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Nemzeti Színház januári programajánlója

A Nemzeti Színház januári programjai ezúttal a gyerekeknek is kedveznek, hiszen az AEGON-estek keretében a gyermekirodalom kerül középpontba. A János vitéz című daljátékot a rendező, Alföldi Róbert két szereposztásban állítja színpadra. Emellett még egy felnőtt mese várja a közönséget, valamint az After the Fall, a Goethe Intézet színházi projektje.

Pokoli disznótor - felnőtt mese zenével

Dömötör András szerint: "A Pokoli disznótor moralitás, társadalomkritikai mű, brutális komédia és misztikus mese egyszerre, horrorisztikus elemekkel. Morbiditás, mocsok és misztérium van benne."
A torról elkésnek a vendégek, helyettük vándorok érkeznek. Remenyik Zsigmond népmesei figurákon, stilizált nyelvezeten és vígjátéki fordulatokon keresztül beszél bűnről és halálról.

Időpont: 2009. január 10.
Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, Budapest
Rendező: Dömötör András
Zene: Márkos Albert

János vitéz - daljáték három felvonásban

Kukorica Jancsi és Iluska történetét meséli el dalokban Kacsoh Pongrácz-Heltai Jenő-Bakonyi Károly János vitéze. A rendező, Alföldi Róbert két szereposztásban állítja színpadra a daljátékot. A Petőfi-mű ihletettségében készült daljáték az első magyaros témájú zenés színpadi játék. Az 1904-es bemutató után a kottájából és szövegéből is nagyon sok példány fogyott, többféle árucikk jelent meg "János vitéz" néven. Azóta is óvodák, iskolák, színkörök játsszák.

A daljátékban közreműködik az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar. A karmester Silló István, és Reményi József.

Időpont: 2009. január 16. és 17.
Helyszín: Nemzeti Színház, Nagyszínpad, Budapest
Rendező: Alföldi RóbertKépzett társítások - AEGON-estek a Nemzetiben

A 2006 ősze óta tartó Képzett társítások című AEGON-estek keretében első alkalommal kerül középpontba a gyermekirodalom. Parti Nagy Lajos, író és Banga Ferenc, grafikus nemrég megjelent kötete, A pecsenyehattyú és más mesék a kiindulópont. A két művész szavaira és képeire Lukács Miklós, cimbalomművész reagálhat, és adhat új képzelettársításokra lehetőséget.

Időpont: 2009. január 29. 19 óra
Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, Budapest

After the Fall - felolvasószínház a Nemzetiben

Az "After the Fall" a Goethe Intézet színházi projektje, amelyben több európai ország drámaírói vizsgálják egy-egy új dráma keretében, hogyan hatott hazájukra és kultúrájukra a berlini fal leomlása. A Goethe Intézet olyan elismert drámaírókat választott ki a feladatra, mint az angol April DeAngelis vagy a lengyel Andrzej Stasiuk. Az elkészült műveket a helyi színházak mutatják be.

Magyarországon a projektvezető dramaturg, Merényi Anna ötlete alapján drámaíró műhely foglalkozik a munkával, a jelentkezők közül Márton László, kurzusvezető tanár és a projektvezető szűri ki azt a három-négy legígéretesebb fiatalt, akinek munkáiból a felolvasó esten vagy a legkiemelkedőbb művet vagy a három legjobb dráma egy-egy felvonását hallhatják a nézők a Nemzeti Színház színészeinek tolmácsolásában.

A felolvasószínház szereplői többek között: Bánfalvi Eszter, László Attila, Mertz Tibor, Miklós Marcell, Péterfy Bori és Szalay Marianna.

Időpont: 2009. január 30. 19 óra
Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad, Budapest

Bővebb infó: www.nemzetiszinhaz.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei