2009. január 12.Szentesi Adrienn
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jógyerekek képeskönyve - humor vagy horror?

Jógyerekek képeskönyve címmel Ascher Tamás állította színpadra a Tiger Lillies sokk-operáját, a német Struwwelpeter-történeten nyugvó Shockheaded Petert. Az Örkény Színház és a Művészetek Palotája közös produkciójának premierje január 17-én lesz a Müpában.

Ivarérett 14 éven felülieknek ajánlja Ascher Tamás rendező a Jógyerekek képeskönyve című, az Örkény Színház művészei által színpadra állított sokk-operát. Az eredeti, gyermekrímekbe ágyazott, kissé brutális történet hatását csak fokozza Parti Nagy Lajos fordítása, és ahhoz is szükséges némi érettség, hogy a fordított szereposztást, azaz a női szerepeket alakító férfiszínészek és a férfiak "bőrébe" bújt színésznők játékát, a maszkok, az erőteljes smink szerepét a nézők értelmezni tudják. (Konrádkát például Pogány Judit, a mamát pedig Széles László alakítja.)

A kegyetlen, cinikus, gyakran groteszk szöveget ugyanakkor könnyed, egyszerű, gyorsan megjegyezhető és bárki által elénekelhető dalok szakítják meg. Nem is igazi operát, hanem kiélezett, fekete humorú, zenei betétekkel gazdagított színpadi művet, különösen szórakoztató előadást ígérnek az alkotók.

A németség egyik emblematikus figurájának (Struwwelpeternek) szellemesen rímelő, rajzos történetei a szófogadatlan gyermek és az őt szigorral fegyelmező szülő alapképletén nyugszanak. Az 1989-ben alakult angol Tiger Lillies zenekar 1998-ban írt ebből egy junk-operát (szemét-operát) Shockheaded Peter címmel, amit a Struwwelpeter angol fordítása ihletett. A darabot a Julian Crouch és Phelim McDermott rendezőkből álló Cultural Industry állította színre, a zenéjét pedig Martin Jacques, a Tiger Lillies zenekar "frontembere" komponálta, kicsit át is költve hozzá Hoffmann verseit. A tangóharmonikával, dobbal, zongorával, szaxofonnal és bendzsóval hangszerelt zene sokat merít a francia sanzon, a német kabaré, Kurt Weill és a közép-kelet európai folklór zenei világából.

A Shockheaded Peter színpada egy viktoriánus babaszoba, amelyben a gyerekeket bábokkal játsszák el, míg a felnőtt szereplőket színészek alakítják. Mivel a számokat - és a könyvben a történeteket - nem köti össze más, mint maga a képeskönyv-forma, ezért kitalálták a Doktor, vagyis a mesélő alakját, aki az egyes történetek között konferál.

A Tiger Lillies és a Cultural Industry 2005-ig műsoron tartott utazó produkciója az egész világot bejárta, és 2002-ben két Olivier díjat is nyert, a Legjobb szórakoztató előadás díját, valamint Martin Jacques a Legjobb zenés színházi mellékszereplő díját kapta.

Az Örkény István Színház és a Művészetek Palotája közös produkciója január 17-én és 18-án háromszor látható a Művészetek Palotájában, az alábbi közreműködőkkel:
Gálffi László, Széles László, Csuja Imre, Máthé Zsolt, Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabriella, Kerekes Éva, Pogány Judit, Takács Nóra Diána, Debreczeny Csaba, Polgár Csaba. Zenei vezető: Darvas Ferenc.

***


Jógyerekek képeskönyve
Helyszín: Művészetek Palotája
Időpont: 2009. január 17.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei