2009. január 23.Gálos Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

After the Fall - drámaíró műhely és felolvasószínházi est a Nemzetiben

Az est első felében válogatást hallunk Almássy Bettina, Csuszner Ferenc, Erdélyi Zsófia, Müller Alice, Nádai Péter, Szakály Fruzsina és Vargha Márk Péter műveiből, a szünet után a nyertes darabot teljes hosszában felolvassuk. Az est megkoronázásaképp a közönséggel beszélgetünk a szövegekről, a témáról és a műhelymunka koncepciójáról.

2008 novemberében a 32 jelentkezőből 14-et választott ki az első hetes műhelymunkára a workshopot vezető Márton László és Merényi Anna, ötletgazda dramaturg. A novemberi hét foglalkozásai során a jeles magyar író minden nap egy-egy releváns témáról tartott bevezető előadást, majd a frissen írott szövegeket elemezték a kurzus vezetői 14 hallgatójukkal, akiknek a tanulságok alapján minden napra új szöveggel kellett készülniük. Két drámaszüzsét közösen dolgozott ki a csoport Vargha Márk Péter, illetve Csuszner Ferenc novellájából kiindulva. Az ötletelések, a felolvasások és a szakmai viták során rendkívül erős munkacsoport alakult ki a 14 hallgatóból és a két tanárból annak ellenére, hogy a legkülönbözőbb háttérrel, élet- és színházi tapasztalatokkal rendelkező jelöltek még korban is 17 évestől a 35 évesig terjedtek, köztük egy csak néhány éve Magyarországon élő német lánnyal, két szalagavatóra készülő érettségizővel, egy már több publikált drámát maga mögött tudó érettebb íróval, illetve vidéki és határontúli résztvevőkkel.

A decemberi, második intenzív hetet megelőzően a készülő darabból egy felvonást le kellett adniuk a diákoknak. Ezekből Márton László és Merényi Anna hét olyan szöveget választott ki, melyekkel behatóbban, már színészek segítségével kívántak foglalkozni. Almássy Bettina, Csuszner Ferenc, Erdélyi Zsófia, Müller Alice, Nádai Péter, Szakály Fruzsina és Vargha Márk Péter jegyezték azokat a szövegeket, melyeket a Nemzeti Színház társulatának öt színésze: Bánfalvi Eszter, László Attila, Mertz Tibor, Miklós Marcell és Szalay Marianna segítettek színházi megvilágításba helyezni a felolvasás, illetve az azt követő vita során. Írók és színészek egyaránt először szereztek ilyen tapasztalatot, s a műhelymunkát igen izgalmasnak ítélte minden résztvevő. A csapat összetartását jelezte, hogy azok a jelöltek, akiknek szövege nem jutott tovább, kivétel nélkül úgy döntöttek, hogy a második, sőt a harmadik menetre is maradnak, s hogy voltaképpen a színészek követelésére foglalkoztak egy-egy fél óra - óra erejéig az ő írásaikkal is.

A harmadik hét január 23-án kezdődik majd. A továbbjutás feltétele ezúttal egy teljes dráma első szövegváltozatának megírása volt. Négy valóban teljes színdarab érkezett be: Nádai Péter már korábban elkészült, témába vágó, és most, a decemberi felolvasás tanulságai nyomán kicsit átírt drámája, a Magányos cédrus, Vargha Márk Péter eredetileg novellaötletéből továbbfejlesztett Szívtelenség című darabja, Almássy Bettina Megfulladokja és Erdélyi Zsófi cím nélküli műve. Alice Müller, Csuszner Ferenc és Szakály Fruzsina részleteket, illetve egy felvonást adtak le. A januári munka első napjaiban fog idő jutni mindenki szövegére, ám utána már csak a pénteki felolvasón majd elhangzó szövegek lesznek a középpontban. Péterfy Bori színészként, Rába Roland rendezőként csatlakozik az eddigi csapathoz.

***


After the fall
Helyszín: Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad
Időpont: 2009. január 30. 19 óra

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei