2009. február 14.Pilisy Csenge
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Antigoné-tükör - görögtűz új kórusokkal

Bemutatkozik Egerben a Kovátsműhely produkció. Antigoné-tükör című előadásuk február 17-én, kedden este 7 órától látható a Gárdonyi Géza Színház nagyszínpadán. A darabot a Millenárison mutatták be, majd a Merlin Színházban láthatta a közönség. Idén januárban pedig a Szépművészeti Múzeumban játszották, így ünnepelték, hogy 100 éves volt az antik gyűjtemény.

A darabról Pilisy Csenge kérdezte Kováts Krisztát, a rendezőt.

- Az Antigoné-Kreón konfliktust ma is mindenki ismeri, ám a kardalok mitológiai utalásai már távoliak. Az előadás érdekessége, hogy újra írattam a kórus szövegét, így nagyon maiak lettek. Szophoklész szerzőtársa lett Vörös István és Szirtes Edina Mókus, s egy mai zenés darab született a kötelező olvasmányból - mondja Kováts Kriszta, rendező.

- Az előadás felidézi azt is, hogyan játszhattak kétezer-ötszáz éve: követjük az antik görög színjátszás hagyományait, de modern formában. Három színész játszik kilenc szerepet, álarcban. Nők férfi és férfiak női szerepet vegyesen. A kötél visszatérő motívum: Antigóné a derekáról levett kötélre köti fel magát. Ez nemcsak a ruhákon jelenik meg, de a kötél jelenti a díszletet a kötélből font karikákkal együtt.

- Mennyire ismerhetünk magunkra ebben a tükörben?

- A görög tragédia szereplői követik sorsukat. Nem tudnak rajta változtatni, de nem az eleve elrendelés okán, hanem mert sorsuk cselekedeteik következménye.
A darab arra hív, hogy nézzünk bele együtt az Antigoné-tükörbe. Ebben a tükörben magunkat látjuk; Antigonét és Kreónt, Iszménét, Haimónt és a többieket. Így vagy úgy, a sorsuk minket is állásfoglalásra kényszerít; mi melyikük szerepét válasszuk ebben a helyzetben? Vagy csak kívülről nézzük, mint a nézők a színházban...?


***


Kovátsműhely: Antigoné-tükör
Helyszín: Eger, Gárdonyi Géza Színház
Időpont: 2009. február 17.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei