2009. március 10.Brávácz Alexandra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Szex és szadizmus a Bárkában - Doug Wright: De Sade pennája

Doug Wright: De Sade pennája című művének bemutató előadása 2009. március 13-án pénteken 19 órakor lesz a Bárka Színház Stúdiójában. A De Sade márki életéről szóló, részben fikcióra alapuló darab címszerepében Mucsi Zoltánt láthatják a nézők, a rendező Szabó Máté.

Ki volt ez az ember, akinek a nevéből a szadizmus szó keletkezett? Élete nagy részét börtönben töltötte, személyét mind a mai napig borzongató homály övezi.

Donatien Alphonse François de Sade márki (Párizs, 1740. június 2. - Charenton-Saint-Maurice, 1814. december 2.) francia író, filozófus. A köztudatba mint bomlott elme, erotomán-pszichopata személyiség vonult be. Korának kiemelkedő filozófusa, az anarchizmus és a szexuális szabadság-szabadosság úttörője volt, aki ellenzett minden olyan társadalmi rendszert, amely korlátozza az egyént. De Sade az egyéni ösztönök létjogosultságát hirdeti. Műveiben logikusan és egyben cinikusan rajzolta meg a jövőképet, a szereplők tetteit abszurdba hajló racionalizmus irányítja, a cél annak bizonyítása, hogy az ész valójában emberellenes dolog.

Doug Wright műve nagyrészt fikció, Sade márki börtönéveiről szól. Felügyelője Coulmier abbé és az intézet igazgatója Dr. Royer-Collard szinte megszállottan, módszeresen el akarják hallgattatni a márkit. Miután elvették tőle papírjait és tollait, az őrület határán a lángelméjű De Sade továbbra is ír, borral és vérrel...

Sade életművében az a budoár, mondja Jacques Lacan, ami Platónnak az Akadémia, Arisztotelésznek a líceum, a sztoikusoknak a sztoa. Ez lesz Sade-nek a charentoni elmegyógyintézet a Bastille-ból való szabadulása után, életének utolsó tíz évében.

A márki fantáziája, lelki priuszaink húrjait pendíti meg. Nem a márki lírájának bármilyen nemű esztétikai minősítése az érdekes, sokkal inkább a hallgatóság és az olvasóközönség fogékonysága, elutasítása vagy közönye, mely árulkodik az egyéni jellemfejlődésen belül mindarról, ami morális szerepvállalásainkat meghatározza. A Charenton-i elmegyógyintézetben Sade esetében a tudatos jelenlét szintjén találkozhatunk mindazzal, ami a többségben elfojtva, vagy a szublimáció szintjén van jelen, mégis, tulajdonképpen, mintha az elfojtás elfojtásáról lenne szó, regresszív kényszerről, thanatoszi szerepvállalásról, aki bár Erósznak hátat fordítva, mégis egyfajta művészi szintre emeli a kielégülést hozó képzelgést. Ez az "egyfajta művészi szint" az, ami inkább a műélvezőkről szól, mint az alkotásról, és a jelenség, az érzéki érintettség az, ami a márki munkássága által máig tetten érhető. A szabadságvágy célját sokszor az anarchiában leli meg, nem gondolván át az ellentmondást a káosz és a szabadság lehetősége között. A darabban a humanizmus megbukik, az elmegyógyintézet falai közrefogják a szabadság lehetőségét elszalasztó emberiséget és a márki alakja, egyfajta negatív bizonyítási művelet folyamán túlnő az emberi mértéken és mitikus alakjává válik egy dekadenciába hanyatló generációnak.

Sade egy lehetőség. Rajta keresztül a világról lehet szólni, a humanizmus próbatételéről, egy feldobott labdáról, amit az arra alkalmas hajlam elementáris erővel csap le, szociálisan két lehetőséget teremtve: a kinzót és a szenvedőt, a harmadik út pedig a sorok között örök némaságra ítélve hallgat bölcsen mindörökké, ámen.

***


Doug Wright: De Sade pennája
Helyszín: Bárka Színház
Bemutató: 2009. március 13.
Fordította: Upor László
Játsszák:
De Sade márki - Mucsi Zoltán
Dr. Royer-Collard, az intézet igazgatója - Seress Zoltán
De Coulmier abbé - Telekes Péter
Madeleine Leclerc, varrónő - Parti Nóra
Monsieur Prouix, neves építész - Kardos Róbert
Renée Pélagie, a márki felesége - Spolarics Andrea
Madame Royer-Collard, a doktor felesége - Parti Nóra
Díszlet: Menczel Róbert
Jelmez: Nagy Fruzsina
Dramaturg: Upor László
Asszisztens, ügyelő: Nagy Veronika
Rendező: Szabó Máté

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei