2009. március 10.Ulveczki Linda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tasnádi István: Magyar a Holdon - Telepesek kerestettek a DESZKÁN

Tasnádi István író, és Árkosi Árpád rendező ismét egymásra találtak. Egy másfél órán keresztül tartó "tömör gyönyört" varázsoltak a színpadra, ezúttal Debrecenben, a DESZKA Fesztivál keretein belül. A Magyar a Holdon a Jászai Mari Színház és a szombathelyi Kamara Savaria közös produkciója, amely egy kissé szürreális valóságba kalauzol bennünket, interaktív eszközök segítségével.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Elértük azt, amiről már olyan régóta szólnak a híradások: a Föld valóban kezd lakhatatlanná válni. A sok kapzsiság, alkoholizmus, gyárak, szennyező anyagok, azaz az ember mindennapjait képző tevékenységek folytán, az emberiség napjai meg vannak számlálva. Az ENSZ ezért felparcellázta a Holdat, amelynek részeit teljesen tisztességes módon, közjegyző jelenlétében, felosztotta az egyes országok között. Így Magyarország szomszédságában - jelzem teljesen korrekt módon -, olyan országok kaptak helyet, mint Jemen, Szudán, Kelet-Timor, Tonga, Mikronézia, és természetesen Románia és Szlovákia. Minden tisztes nép feladata, hogy telepeseket küldjön a Holdra, hogy azok megteremtsék az új Kánaánt, a II. Hazát. Ahogy illik, országunk is rajta van az ügyön, így a Humán Rekreációs Hivatal egy új projektet hozott létre a Hold betelepítése érdekében, amely "Space Columbus" fedőnév alatt hódít, mint interaktív nyereményjáték.

Már a kezdet sem egyszerű, a folytatás meg aztán végképp kacifántos. Mindenesetre a Nézőművészeti Főiskola folytatásának szánt színpadi mű, ismételten érdekes és aktuális témákat tár elénk, nem kevés iróniával fűszerezve. A helyzet-és jellemkomikumok megjelenítésére, ismét az erre legalkalmasabb színészeket választotta ki a rendező. Itt van például Mucsi Zoltán, a mi Császár Sándorunk, akinek 8 éve nem sikerült összeszednie egy állást, és azon tipikus férjeket jeleníti meg, akiknek papucs volt a jelük az óvodában. Felesége, a Csákányi Eszter alakította Edit, szintén munkanélküli státuszban, bár még méltóságát őrző énektanárként tengeti mindennapjait. Ők ketten mindent megjelenítenek a színpadon, amelyet csak egy elkeseredett, leigázott, eltiport, és már-már reményvesztett, középkorú házaspár képviselhet. A feleség néhol szélsőséges megnyilvánulásaival, illetve a férj szinte egyhangú érzésvilágával már-már szánalmasan sajnálatraméltóvá teszik önmagukat, mindeközben a néző persze könnyesre neveti magát.

De ebből is van kiút!- Hirdeti Priblik Olivér (Scherer Péter), aki egy animátortól elvárható módon, olyan marketingszövegekkel tömi a játékban résztvevők (jelen esetben a nézők) fejét, amelyet még a politikusok is megirigyelnének. Kedves Olivérünk különböző felmérőkkel teszteli Sándor és Edit idegeit, amiből egyértelműen kiderül, hogy igenis alkalmasak az űrutazásra. Ajándékba pedig a Lunar XT 3000, protokoll droidot kapják (Katona László személyében), akit Császár úr nemes egyszerűséggel Tuborgnak nevez el, a cyborg elnevezés teljes mértékű megjegyezhetetlensége végett. És már indulhat is az űrutazás. Szereplőink a Holdon a tőlük elvárható színvonalat hozzák, mind színészileg - szem nem marad szárazon -, mint szerepileg - ha így folytatnák a Hold előbb-utóbb szintén lakhatatlanná válna.

A vígjáték, a felhőtlen szórakozás mellett - amelyet a közönség talán kénytelen-kelletlen elvár -, nem kevés olyan üzenetet is hordoz, amelyre érdemes odafigyelni. Például arra, hogy mi magunk, ismerőseink, szeretteink mennyiben különbözünk azoktól a karakterektől, amelyek életre kelnek a műben. Mennyire vagyunk reményvesztettek, kirekesztettek, akiket valóban csak egy óriási volumenű változás menthet meg a lecsúszástól. Vagy milyen intenzitással hajszoljuk a sikert és gázolunk át mindenkin annak elérése érdekében.

Valóban létezik felesleges ember? És van jogunk bárkit is annak tartani anélkül, hogy előbb mi tükörbe néznénk, és megvizsgálnánk, hogy mennyire vagyunk hasznosan a társadalomnak, a környezetünknek, vagy a családunknak. Mert a színmű amellett, hogy másfél óra nevetéssel ajándékoz meg bennünket, olyan társadalmi problémákat is megjelenít, amelyekkel manapság valahogy kevesek mernek szembenézni.

***


Tasnádi István: Magyar a Holdon
Szereplők: Mucsi Zoltán, Csákányi Eszter, Scherer Péter, Katona László
Zene: Árkosi Szabolcs
Jelmez: Nagy Fruzsina
Dramaturg: Gyulay Eszter
Látvány: Nagy Fruzsina és Juhász András
Rendező: Árkosi Árpád

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei