2009. március 26.Árvai Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ibusár - zenés-táncos huszerett bemutató Miskolcon

"1992-ben, amikor a darabot írtam, volt egy nevem, Sárbogárdi Jolán, illetve volt egy kisregény, A test angyala" - számol be darabjáról a szerző. - "Úgy éreztem, tartozom ennek a kedves teremtésnek annyival, hogy sorsot írok neki. Megmutatom alkotás közben, a saját, szürke életében, illetve megírom, mi történik, ha e két dolog összeütközik."

"Megtettem hát Jolánt MÁV-menetjegykiadónak Ibusáron, és megírtam egy napját. Egy szomorú, ám végzetes őszi napját, melynek éjszakáján Sárbogárdi Jolán föllázad és előadja az általa írt operettet.
Erről szól a darab, vagyis az ibusári valóság és a habos-tüllös vágyvilág reménytelen összegabalyodásáról. Arról, ahogy megelevenednek a képzelet huszárjai, miközben Jolán kicsit megőrül. Vagyis egyszer az életben szabad akar lenni. Szól továbbá az öregedésről, a szerelemről, meg arról, hogy miért nem, ha igen. Szól a paródia és a szeretet viszonyáról, és még sorolhatnám, hogy mi mindenről. Az Ibusár rólunk, de ne többesszámozzak - rólam szól. Sárbogárdi Jolán én vagyunk.
"

Ács János rendező így vall az ibusári operettről:

"Parti Nagy Lajos nem akarja nevetségessé tenni sem a műfajt, sem az alakjait, hanem megérhetővé teszi őket. A huszerett nem az operett paródiája. Hanem a műfaj szeretetteli megemelése. Ezzel Parti Nagy Lajos beletalált a magyar közönség szívébe. Ezért is játsszák szívesen az Ibusárt a színházak. Ezért van monodrámai és sokszereplős verziója is. Darvas Ferenc zenéje pedig a Sybilltől a Csárdáskirálynőn át a János Vitézig slágeridézetek sorát hozza, és így Sárbogárdi Jolán, a dilettáns drámaköltőnő műve szinte ismerősen cseng a fülünkben.

Az Ibusár főszereplője a vénlány Jolán, aki beleszédül az operett világba, operetteket ír, mert ki akar menekülni abból a világból, ami egy világvégi MÁV-állomás jegypénztárába zárta. Az Ibusár egy lázadás története. Egy nő, akinek esélye sincs, fellázad a szürke hétköznapok ellen. Jolán operettlibrettóvá álmodja a körülötte zajló eseményeket, operetthősökké fantáziálja környezetének tagjait. A valóság és a képzelet egymásba olvad, és ez éppen olyan szürreális, mint amilyen szürreális egy jó operett világa.
"

(Lejegyezte: Kornya István)

***


Parti-Nagy Lajos: Ibusár
Zeneszerző: Darvas Ferenc
Díszlet: Menczel Róbert
Jelmez: Gyarmathy Ágnes
Dramaturg: Vári-Nagy Nóra
Zenei vezető: Regős Zsolt
Koreográfus: Sebestyén Csaba
Színpadmester: Balázs András
Rendezőasszisztens: Gribovszky Pál
Rendező: Ács János
Bemutató előadás: 2009. március 27.
Helyszín: Miskolci Nemzeti Színház, Kamaraszínház

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei