2009. július 7.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

XVIII. Diósgyőri Várszínházi Esték

A Diósgyőri Vár 2009. július 16. és augusztus 17. között különleges, nyáresti hangulatot biztosító előadásokkal várja a színházrajongókat. Budapestről, Kassáról és Komáromból egyaránt érkeznek színházak az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Diósgyőri Várszínházi Estékre.

Természetes díszletként szolgáló ódon falak, szabadtéri színpad, kiváló előadások - 18 éve ez jellemzi a Diósgyőri Várszínházi Estéket. A rangos nyári színházi fesztivált idén 2009. július 16. és augusztus 12. között rendezik meg.

Július 16-án (esőnap: július 17.) az ExperiDance társulat Nagyidai cigányok című látvány- és táncszínháza nyitja meg a programsorozatot. A két felvonásos táncjáték Arany János azonos című vígeposzából készült. Román Sándor rendező-koreográfus korábbi sikeres produkcióitól eltérően a Nagyidai cigányokban már nem csupán a magyar néptánc és népzene motívumait használta fel, hanem a cigányfolklór elemeit is.

Július 21-én este 9 órakor a Budapest Bár az elegáns pesti mulatók, füstös kocsmák hangulatát eleveníti meg. Igényes szalonzene és a magyar underground énekesek által előadott nóták várják a Diósgyőri Várba látogatókat. A "Szívemben bomba van" koncerten felcsendülnek Eisemann Mihály, Seress Rezső és Fényes Szabolcs szerzeményei is, melyek igazi nosztalgiahangulatot kölcsönöznének az előadásoknak, de az este nem csupán a megemlékezésről, és az emlékek felidézéséről szól. Régi idők zenéi új köntösben, cigányzenével, mai előadóktól - ilyen a Budapest Bár hangulata.

Július 28-án (esőnap: július 29.) a nevetés és a nevettetés kerül középpontba. Szászi Móni, Dolák-Saly Róbert, Laár András és Pethő Zsolt, a magyar abszurd humor legjelesebb képviselői ismét elképesztő, megmagyarázhatatlan és megfejthetetlen dologra készülnek legújabb színházi előadásukban, melynek címe, "Anyám tyúk, avagy az ember tragédia". A cím hallatán sokakban felmerülhet a kérdés: nooormális? Erre azonban csak a L’art pour l’art Társulat előadása adhat választ.

Augusztus 1-jén a Komáromi Jókai Színház előadásában tekintheti meg a közönség a nagy sikerű dal alapján készült előadást, a Szomorú vasárnapot. Seress Rezső élete és dalai, szerelem, háború, élet és halál, valamint a híressé vált Kispipa vendéglő elevenedik meg a színpadon Lévay Adina rendezésében.

A Kassai Thália Színház két előadással érkezik Miskolcra, mind a kettő Korognai Károly rendezése. Augusztus 10-én az Edmond Rostand művéből készült Cyrano de Bergerac, augusztus 12-én pedig a Maugham műve alapján készült Imádok férjhez menni című zenés vígjátékot mutatják be.

A Várszínházi Esték utolsó előadására augusztus 17-én kerül sor. Ekkor a már tavaly nyáron is nagy sikert arató A velencei kalmár című két részes darab kerül színpadra, Haumann Péter és Simon Kornél főszereplésével. A Centrál Színház előadását Puskás Tamás rendezésében tekinthetik meg a Várszínházba látogatók. Az előadásban közreműködik a Harcsa Veronika Quartet.

***


XVIII. Diósgyőri Várszínházi Esték
Helyszín: Miskolc, Diósgyőri vár, Diósgyőri Várszínház
Időpont: 2008. július 16. - augusztus 17.
A színházi előadások este fél 9-kor kezdődnek, a Budapest Bár koncertje este 9-kor.
Bővebb információ: www.diosgyorivar.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei