2009. augusztus 1.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Bonnie és Clyde a Moulin Rouge-ban - Kapócs Bonnie és Kamarás Clyde

Bonnie és Clyderól mindenkinek eszébe jut valami: kaland, gengszterek, romantika. Mindez a Kamarás Iván és Kapócs Zsóka neve fémjelezte előadásában még táncos és énekes is, sőt a bulvársajtó világának is odamondogatnak, különleges egyveleget hozva létre, melyre tényleg a legjobb szó a gengszter-show.

Bonnie Parker és Clyde Barrow neve közismert, egy bűnözőpáros, akiknek az élete és halála rég elszakadt a valóságtól és legendává vált. Így a történetük szabadon fel és átdolgozható, ahogy azt sok film, könyv, színdarab meg is tette, még miskolci Boni és Klájdunk is van.

Böhm Györgynek a Kamarás Iván és Kapócs Zsóka főszereplésével rendezett Bonnie és Clyde-ja még egy tipikusan mai jelentést kapcsol az ismert történethez: a média és a bulvárvilág kritikáját. Az ötlet kreatív és adja magát, két olyan ember esetében, akikből a voltaképpen a média csinált sztárt.

Örömmel lehet nézni, hogy a bulvársajtó kritikája, igaz és jogos, ugyanakkor sajnos el kell ismerni, hogy közhelyes is. Ki ne tudná, hogy a szappanoperák eltúlzottak, mint egy karikatúra, hogy a valóság senkit sem érdekel, ha nem elég izgalmas, hogy a bulvársajtó kitalálja a sztorit, ha nincs. Mivel azonban Kapócs Zsóka és Kamarás Iván ezt a világot megtapasztalhatta már a saját bőrén, így előadásuk ennek ellenére hiteles. Nem is lehet rosszat mondani a színészi alakításokra, énekelnek és táncolnak amikor kell, Kapócs Zsóka gyönyörűen táncol fehérneműben, csodálni őt lehet.

Kamarás Iván kapta a szerzőktől a poénokat, gesztusain átüt az önirónia, nevetni rajta lehet. A színészek szájából felcsendülő dalok pontosan olyanok, mint maga a darab: valami régi új formában: a lefordított, sztorihoz írt szövegek mögött az ember magában dúdolja az ismerős dallamokat. Ráadásul a Bonnie és Clyde sokrétű darab, mert Kamarás Iván és Kapócs Zsóka három dimenzióban mozog egyszerre: a klasszikus gengszterpárosként, médiaszereplőként és önmagukként vannak jelen a színpadon, és ennek megfelelően viselkednek a különböző helyzetekben. Ki-kiszólnak a közönségnek, nyílt színen nem rabolnak, csak utalnak rá, nem a tetteiket, hanem azoknak a média-megjelenését kommentálják, "civil" nevükön nevezik egymást, mindezt nagyrészt énekelve és táncolva. Emiatt van, hogy nehéz szabadulni az érzéstől, hogy tulajdonképpen két színdarab van egymásra csúsztatva. Kicsit bandzsítva kell nézni, és akinek nem fájdul meg a feje tőle, az annak kiemelkedik egy második kép is az első mögött, mert ez a Bonnie és Clyde nem egészen Bonnie Parker és Clyde Barrow, inkább Kamarás Clyde és Kapócs Bonnie, és mindenki maga választhat, melyik Bonnie és Clyde áll a legközelebb a szívéhez.

***


Bonnie és Clyde
Bemutató időpontja: 2008. november 22., Moulin Rouge
Szereplők: Kapócs Zsóka, Kamarás Iván
Színpadra alkalmazta: Zöldi Gergely
Zene: Lepés Gábor
Jelmeztervező: Kemenesi Tünde
Látvány: Szöllősi Géza
Koreográfus: Vági Bence
Rendező: Böhm György

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei